
Ismerkedés Dél-India ízeivel – csuklás nélkül
Magyarországon is egyre népszerűbb az indiai konyha, számos étterem várja a vendégeket szerte az országban. Tudta, hogy a vendéglátóhelyek jobbára az észak-indiai ételeket kínálják? A nemrég nyílt Hitchki tulajdonosa ezért vette a fejébe, hogy olyan helyet hoz létre, ahol nemcsak az északi, de a dél-indiai ételeket, sőt még a hatalmas ország közkedvelt street food fogásait is megkóstolhatjuk.
Az étteremben átélhető élmény abszolút autentikus: a zene, a dizájn megidézi Indiát – állapítjuk meg, amikor a meredek lépcsőn leérünk Budapest új indiai éttermébe. Varázslatos színek, minták, plasztikák és falfestmények, sejtelmes fények, zegzugos terek mind felfedezésre várnak. Ahogy a konyha is.A Hitchki étterem a budapesti gasztroszcéna egyik legfiatalabb gyermeke, születése mégsem előzmény nélküli. Két okból sem: az étterem helyén korábban is egy hasonló profilú vendéglátóhely működött, másrészt Charanjeet Kumar Verma ismert arca a vendéglátós szektornak.
A tulajdonos több mint harminc éve él Magyarországon, testvérével a kilencvenes években a divatiparban tevékenykedtek, majd később ágazatot váltottak: 2003-ban nyílt indiai élelmiszerüzletük. Később úgy döntöttek nyitnak a vendéglátás felé is, azóta az ő tulajdonukban áll a Dohány utcai Virasat, ahogy hozzájuk tartozik a Szinyei Merse Pál utcában található Haveli és a Forgách utcai Crown of India is. A Delhi 6 éttermet pedig éppen azért zárták be, hogy egy másik lokációban egy még impozánsabb helyet nyithassanak. Ez lett a Hitchki, ami közel a Dunához, a belváros szívében, neves éttermek szomszédságában található.
Már az étterem neve is érdekes, lévén a szó hindi nyelven hirtelen feltörő csuklást jelent – enyhe célzás az erős indiai fűszerezésre. Megnyugtatunk azonban mindenkit: csak az fog csuklani, aki akar vagy óvatlan, az ételek csípősségét ugyanis annak megfelelően szabályozzák, ahogy kívánjuk. Erre később még visszatérünk. Egyébként a névválasztás a tulajdonos egyetemista lányának érdeme.
Charanjeet Kumar Verma
Charanjeet Kumar Verma legújabb étterme több szempontból is különleges. Az idehaza általában ismert észak-indiai ételek mellett ugyanis dél-indiai és street food fogások is rendelhetők az igen gazdag étlapról (mielőtt ez utóbbi jelző bárkit elrettentene: egy-egy ételtípusnak több variációja is megtalálható a kínálatban, vagyis külön tüntetik fel, ha a feltét és/vagy a köret eltérő). Az eredeti dél-indiai választék igazi kuriózum, mert a tulajdonos szerint nincs még egy olyan étterem Budapesten, ahol a régióra jellemző ételek elérhetők lennének. „Mindenki ismeri már a tikka masalát, szerettem volna végre India egy másik arcát is megmutatni a magyar vendégeknek, ezért döntöttünk a dél-indiai és a street food ételek kínálata mellett” – mondja a tulajdonos. Ezt a vonalat erősítendő Charanjeet Kumar Verma dél-indiai séffel erősítette meg a Hitchki konyháját.
A dél- és az észak-indiai konyha között a különbség döntően nem a fűszerezésben, hanem az ételekben érhető tetten, a tulajdonos elmondása szerint ugyanis a felhasznált fűszerek kilencven százalékban azonosak. Nem úgy a rizs: míg északon jobbára a Basmatival főznek, délen más fajtákkal dolgoznak (Idly, esetleg a Ponni, a Matta, a Sona Masoori vagy az apró Jeera Samba).
Az ismertebb déli ételek közé tartozik a dosa, az uttapam dosa, a parotta, a vada, a rizses egytálételek, a chettinadok (egyfajta curry) és természetesen az idly – mindegyikből számos variáció rendelhető a Hitchkiben.A dosa talán a legismertebb, az étel erjesztett rizsből és lencséből készülő lepény- vagy palacsintaszerű fogás. A rendkívül népszerű eledelt ráadásul változó formában készítik, van süvegre emlékeztető, négyszögletes és tekercs is. Minden variánshoz tálalnak szószt és kis tálkában sambart, ami zöldségekkel (karfiol, sárgarépa), fekete szezámmal készített félsűrű lencseleves.
A street food felé azért fordult a tulajdonos, mert a Magyarországon élő indiai közösség hiányolta az otthon megszokott ételeket. Ezért az étlapon az e kategóriába sorolható ételek is szép számmal megjelennek. Charanjeet Kumar Verma kiemeli a pani purikat, ami egy ropogós, gömb alakú tészta, különböző töltelékkel. Emellett elérhetők többek között különböző ízesítésű sült burgonyák, egytálételek, mártogatósok, tekercsek, lapos- és lepénykenyerek.
Az autentikus hatást az indiai fűszerek, élelmiszerek biztosítják, amelyek saját üzletükből, a Spice of Indiából kerülnek a konyhába; az alapanyagokat ma még Hollandiában és Németországban szerzi be az üzlet. A tulajdonos azonban fontolgatja, hogy a jövőben közvetlenül Indiából importálja majd az alapanyagokat.
Ha első látásra nehezen emésztenénk meg a vastag, inkább egy kódexre emlékeztető étlapot, bátran fordulhatunk segítségért a felszolgálókhoz, felvilágosítást kaphatunk az összetevőkről, a csípősség mértékéről, így a vendég igényeinek megfelelően gyorsan megszülethet a rendelés. Ha nem bírja a gyomrunk a nagyon csípős ételeket, elkészítik kevésbé erősen vagy csípős fűszerek nélkül is az ételt.Érdekessége az itallapnak, hogy a fenséges lassik mellett megtalálhatók rajta indiai sörök (még alkoholmentes gyömbéres sör is) és borok is. Soha vissza nem térő alkalom, hogy például megkóstoljunk egy Indiában készült sauvignon blanc-t, aminek ráadásul a márkája is sokat ígérő, hiszen a pincészet neve: Kamasutra…
Az északi szekcióból az Indian Tomato Soupot, vagyis a friss paradicsomból készült krémlevest krutonnal kóstoljuk. Enyhén csípös, gyömbérrel ízesített, selymes leves. Belépőnek kitűnő, de akár egy gyors ebédet is kivált.
A dél-indiai ételek közül először a Daha vadira esik a választásunk, ami egy krémes, joghurtba áztatott puha vada (fekete lencséből készülő fánkszerű étel), csípős tamarindcsatnival és fűszerekkel. Különleges és laktató, a fánk magvakkal dúsított.
Továbbhaladva a déli vonalon kétféle dosával teszünk próbát: a Crispy Magic Dosa az étel alapverziója: a ropogós dosa egy hatalmas süveg képében érkezik, kissé csípős sambarral, kókuszos és paradicsomos csatnival tálalva. A gigantikus palacsintára emlékeztető Spiced Lamb & Onion Dosa zsenge, fűszeres bárányhússal és karamellizált hagymával töltött változat, ugyancsak mártogatósokkal.
Bármennyire is képtelen már megmozdulni a jóllakottságtól a vendég, el ne menjen desszert fogyasztása nélkül! Nemcsak azért, mert az indiaiaknak teljesen mást jelent a kifejezés, mint azt Európában megszoktuk, hanem azért is, mert fenséges élményben lesz része.
Jó szívvel ajánljuk a Vanilla Dream Jamunst, ami aranyszínű Gulab Jamun, azaz édes mini fánk, amit rózsavízzel és kardamommal ízesített szirupban áztatnak, mellé mogyorótörettel szórt vaníliafagylalttal tálalnak; valamint a Sunset Mango Chillt, a hagyományos indiai fagylaltot (alatta kockára szelt jégkrémet kell érteni), amit érett mangóból és tejből készítenek és némi mogyorószórással tálalják.
Fotó: GR; Shop Its