Fő tartalom átugrása

Gianni és Szabi a Pék rendet tenne a pizzavilágban

| V. Takács Tamás | Terülj, terülj!

Megalakult a Magyar Pizza Szövetség, a FUPI, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy összefogja a hazai pizzakészítő szakembereket, valamint támogassa a minőségi, olasz hagyományokra épülő pizzakultúra fejlődését Magyarországon. Céljai között szerepel az is, hogy a pizzakészítés szakmai színvonalát emelje, lehetőséget biztosítson a fejlődésre, a tapasztalatcserére és a nemzetközi versenyekre való felkészülésre. A szövetség jövő év tavaszán a Pizza Championship Selection Hungary versenyt is megrendezi, a győztes képviselheti Magyarországot a pizza világbajnokságon.

 

Ha az olasz kultúrát szeretnénk bemutatni, az első dolog, amihez nyúlni fogunk, az a pizza lesz – mondta Gianni Annoni, a közelmúltban alapított Magyar Pizza Szövetség elnöke azon a rendezvényen, amelyen bejelentették a szervezet megalakulását. Hozzátette: Szabadfi Szabolccsal álmodták meg a hazai pizzás tömörülés létrehozását, hogy égisze alatt felléphessenek az olasz hagyományokra épülő pizzakultúráért. A szervezet munkájának nem az áll a középpontjában, hogy értékelje, pontozza a pizzériák kínálatát, hanem – ahogy Gianni fogalmazott – „szerettek volna rendet tenni a pizza világában”.

Gianni Annoni

„Magyarországon egyre többen foglalkoznak pizzakészítéssel, szinte minden sarkon pizzéria nyílik, miközben a vendéglátóhelyek bármiféle szervezettség vagy összefogás nélkül működnek” – világított a hiátusra Szabadfi Szabolcs.

A két szakember ezért a fejébe vette: megalakítanak egy szervezet azért, hogy a vendég már az előtt tájékozódhasson arról, milyen minőségű kínálat fogadja majd, hogy benyitna a pizzériába. A minőségi ételeket készítő pizzériákat táblákkal díjazzák majd, amelyről a vendégek azonnal megállapíthatják, milyen típusú pizzát készít a hely. A táblán ugyanis olvasható lesz, milyen módon készítik a pizzát: gázzal fűtött, elektromos vagy fatüzelésű kemencében. Emellett a vendég azt is megtudhatja, hogy a hely milyen stílusú pizzát kínál, nápolyit, rómait vagy klasszikust.

Szabadfi Szabolcs és Gianni Annoni

Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi a Pék azt is leszögezte: a FUPI ellenőrzi majd a pizzériákat, hogy később is valóban tartják-e a minőséget kínálják-e. Aki nem tartja be a szabályokat, attól visszaveszik a táblát. Gianni Annoni rámutatott: a lépéssel egyfajta minőségbiztosítást igyekeznek meghonosítani, és védeni a vendégek érdekeit.fupi 02 Ugyanakkor kitért rá, hogy a feltétek minősége már a pizzérián múlik, azaz milyen sonka, stracciatella vagy mortadella kerül feltétként a pizzára. Arra azonban minden erejükkel igyekeznek ügyelni, hogy a pizzatészta minősége konstans legyen.fupi 01 Céljuk, hogy összefogják a pizzavilágot, hasonlóan a Bocuse d’Orhoz. A szövetség tervei között szerepel, hogy oktatásokat szervezzen tagjainak, illetve hozzájuttassa őket jó minőségű alapanyagokhoz. Gianni Annoni elmondta, hogy 2027-ben a szövetség szeretne jótékony tevékenységet is folytatni, megismertetni a gyerekeket a jó pizzával.fupi 03Az eseményen kiosztották az első táblákat, amelyet a következő pizzériák/pizzaséfek kapták:

- Belli di Mamma (Lorenzo Giuliani, Riccardo Bianchi);

- Fermento (Raveczky Miklós, Simon Dániel);

- Hétköznapok (Sajben György);

- Panificio il Basilico (Szabadfi Szabolcs);

- Pizzabar Pomo D’oro és Trattoria Pomo D'oro (Mák Tamás);

- Szomszéd Bisztró (Magyar Róbert);

- Vegazzi (Preyer György);

- Voila (Varga Dávid);

- Mayer Zoltán.

fupi 08

Mák Tamás

A szentendrei Panificio il Basilicóban megtartott sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Hungexpón rendezendő SIRHA élelmiszeripari vásáron megtartják az első Pizza Championship Selection Hungary pizzasütőversenyt, amelynek győztese indulhat a pármai pizzavilágbajnokságon. Az indulót a szövetség fogja felkészíteni a világbajnokságra.fupi 05A magyar versenyen öt kategóriában indulhatnak a pizzakészítők: római, nápolyi, klasszikus, gourmet (egy-egy szakács és pizzakészítő versenyez), valamint az otthonsütők, az amatőrök versenyében. „Életcélom volt, és az ma is az, hogy az otthoni kovászos kenyér sütését népszerűsítsem, és ugyanúgy szívemen viselem az otthoni pizzasütést is, ezért arra biztatok mindenkit, jöjjön, és méresse meg magát ebben a kategóriában!” – buzdított Szabadfi Szabolcs.

A www.fupihungary.hu oldalon – ahol pizzaséfek életútját is bemutatják – már olvashatók a nevezési feltételek.