Skip to main content

Két új csillag Budapestnek!

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

A Babel és a Stand is Michelin-csillagot kapott a francia éttermi és szállodai kalauztól. Az Onyx megtartotta két, míg a Costes, a Costes Downtown és a Borkonhya a korábban megszerzett egy csillagát. Új Bib Gourmand minősítést nem szereztek a magyar éttermek, de a Fricska, a Petrus és a Stand25 is megtartotta korábban megszerzett minősítését. Ezzel a fantasztikus eredménnyel Magyarország továbbra is megelőzi régiós vetélytársait.

 

A Michelin Bécsben mutatta be a Main Cities of Europe, vagyis „Európa főbb városai” címen kiadott katalógusának legújabb kiadványát. Nagy örömünkre két új Michelin-csillagot szereztek a magyar éttermek: a Babel hosszas várakozás, a szakma és a közönség egyöntetű véleménye után a kalauz ítészeinél is bizonyított, így végre Veres István séf és Hlatky-Schlichter Hubert is bekerülhetett az előkelő klubba. A Babelről szólva a kalauz megemlíti, hogy az étterem közel található a Dunához, valamint, hogy a séf, Veres István Erélyből származik, és a menüt gyermekkori élményei inspirálják.

veresi isti 07

Szulló Szabina és Széll Tamás neve gyakorlatilag garancia a minőségre, Széllt a Bocuse d’Or kapcsán elért sikerei miatt ráadásul kiemelt figyelem övezi, vélhetően Franciaországban is. Több séffel is beszéltünk, akik egybehangzóan állították: a Stand idén csillagot kap. Ez azonban még semmit nem jelent, hiszen a Babelben is évek óta világszínvonalú munka folyik, valahogy mégsem sikerült az áttörés – eddig. Nem úgy a Standnak, amelynek elsőre sikerült megszerezni a hőn áhított elismerést, ami ritka bravúr és hatalmas teljesítmény.

michelin 01

Amint az is, hogy az Onyx két csillaga nem csupán szalmaláng életű történet: az étterem Mészáros Ádám séf vezetésével megvédte mindkét csillagát! A felsorolt éttermeken kívül a Costes, a Costes Downtown és a Borkonyha ugyancsak őrzi csillagát. A magunk részéről némi hiányérzetünk a Costes esetében van, hiszen Palágyi Eszter olyan elképesztő és különleges ételeket alkot, amelyek véleményünk szerint ugyancsak két csillagot érnének (ahogy meglátásunk alapján a Babelben folyó munka is, de ne legyünk telhetetlenek).

michelin gala 04

Nem vált valóra ugyanakkor az az álma a honi gasztronómia képviselőinek, hogy vidéki éttermek is bekerüljenek a kalauzba. Az Indexnek tavaly Michael Ellis, a Michelin Kalauzok korábbi nemzetközi igazgatója azt mondta: már jártak vidéken inspektoraik, és a jövőben is küldenek majd ítészeket az általuk ismert jobb éttermekbe. Erre vagy nem került sor (bár beszéltünk olyan balatoni étteremtulajdonossal, aki azt mondta nekünk, hogy jártak vendéglőjében az inspektorok), vagy a Michelin szerint egyik magyar étterem sem ütötte meg a szintet. A magunk részéről több Bib Gourmand-ra esélyes helyet is fel tudnánk sorolni, de a Pesti István vezette tatai Platán talán a csillagot is megérdemelné.

st andrea 01

Talán jövőre bővül a kör, s nem csak vidéki éttermekkel, hiszen a fővárosban a Baraka, a Mák, a Salon vagy akár a St. Andrea is méltán számíthat további elismerésre. Ami nagyobb fejtörésre ad okot, hogy a Michelin szerint a jó ár-érték arányon kínált ételekkel operáló helyek száma nem bővült. A Fricska, a Petrus és a Stand25 megőrizte Bib Gourmand minősítését, ám nem csatlakozott újonnan a trióhoz egy vendéglő sem, ami azért nagy baj, mert azért csak alulról kellene építkeznie a gasztronómiá(nk)nak.

fricska11

Már csak azért is, mert a csillagos éttermek ma még sokak számára elérhetetlenek. Talán a két új csillag arra ösztönzi majd a francia céget, hogy még több inspektort küldjön Magyarországra, akik talán majd eljutnak a Glédába, a Hildába, az Anyukám Mondtába, a Bori Mamiba, a Kistücsökbe, a Márgába vagy a Macokba is.

– A főbb városok útmutatójában 22 ország 38 települése található, s a kalauz több mint 1900 éttermet ajánl. Örömünkre szolgál, hogy Izland Reykjavíkkal, valamint Zágrábbal és Dubrovnikkal Horvátország is csatlakozott az idei kiadványhoz, ami ezzel még több választási lehetőséget kínál az olvasóink számára egész Európában – fogalmazott az ünnepélyes díjátadón Gwendal Poullennec, a Michelin Guides nemzetközi igazgatója.

Michelin

Szerte a földrészen egy új étterem erősíti a jövőben a három Michelin-csillagos vendéglátóhelyek szűk táborát, amely nincs is messze tőlünk, lévén a bécsi Amador büszkélkedhet immár három csillaggal. Hét új kétcsillagos helyre térhetünk be a kontinensen, míg az egycsillagos helyek száma 44 további étteremmel bővült, közte legnagyobb örömünkre a Babellel és a Standdal. Európában 23 három-, 92 két- és 382 egycsillagos étterem található, valamint 271 Bib Gourmand címmel kitüntetett vendéglátóhely.

2

A tavalyi kalauzban még nem szerepelhetett az emlékezetes költözés miatt a dán Noma, amely most „új” belépőként a kétcsillagosok táborát erősíti. A legtöbb háromcsillagos étterem Franciaországban, Párizsban és Lyonban található, szám szerint tíz. Az elit klubba a franciákon kívül Spanyolország (3), Nagy-Britannia (3), Németország (2), Svédország (1), Dánia (1), Norvégia (1), Olaszország (1) éttermei tartoznak. Újra hangsúlyozzuk, hogy több nemzet saját kalauzzal rendelkezik (vagyis például Itáliában Rómán kívül még számos város büszkélkedhet csillagos étteremmel; a MICHELIN Guide Italy 2019 Selection tíz három-, 39 kettő- és 318 egycsillagos éttermet lajstromoz).

3

Három csillaggal olyan éttermeket tüntetnek ki, amelyek „kivételes konyhát visznek, és megérnek egy külön utazást is”. Két csillagot az a vendéglátóhely kaphat, amely az ítészek szerint „kiváló ételeket készít, és megér egy kitérőt”, egy csillaggal pedig azokat a helyeket jutalmazzák, amelyek „magas minőségű ételeket tesznek a vendég asztalára, és amelyekért megéri az utazást megszakítani”. A Michelin gumibaba fejével jelzett Bib Gourmand minősítést azok az éttermek kaphatják, amelyek „jó minőséget kínálnak, jó értéken.

osteria francescana 05

A környező országokkal összevetve nem állunk rosszul. Ausztriával egyelőre nem versenyezhetünk, hiszen a már említett Amador mellett további hat két Michelin-csillagos étterem található Bécsben és Salzburgban, továbbá 11 olyan hely (közte egy új, a bécsi aend), amely egy csillaggal dicsekedhet. Ennél is nagyobb a lemaradása Közép-Európának a Bib Gourmand-os vendéglátóhelyek terén, az osztrákoknak ugyanis 16 ilyen éttermük van, szemben például a mi hármunkkal. 

alinea 05

Érdekes a helyzet Horvátországban: amint arról beszámoltunk, déli szomszédunk beleerősített, s immár öt egycsillagos helyet tartank számon az országban. Ugyanakkor a Main Citiesben csak két étterem, a zágrábi Noel és a dubrovniki 360° szerepel, mivel a horvátoknak – sok más országhoz hasonlóan – saját kiadványuk is van. Mindenesetre egyelőre visszaelőztük őket. Bib Gourmand címet most két éttermük kapott (összesen négy viselheti a kitüntetést).

noel 05

Csehországban két egycsillagos étterem található, mindkettő Prágában, valamint négy Bib Gourmand-os. Érdekesség, hogy a tavaly Bib minősítést kiérdemelt Bistrot 104 máris elveszítette címét (az oldaluk nem működik, így vélhetően bezártak), ahogy a Maso A Kobliha is, amely elköltözött régi helyéről. Lengyelország két varsói egycsillagos étteremre lehet büszke, továbbá öt varsói és egy krakkói Bibesre. A többi országgal nem foglalkozik a Michelin.

Fotó: Alinea, Osteria Francescana, Noel, Gourmet Riporter

 

Címkefelhő