Skip to main content

Házi sonka, lekvár és kuglóf Salzburgban

| Kiss Mónika - Velkei Tamás (Mondsee) | Kés, Villa, Iránytű

Az utazók számára sokszor fontos szempont a szállás kiválasztásánál, hogy milyen a reggeli minősége, mekkora a választék, milyen a kiszolgálás. Akiknek az említettek befolyásolják döntését a szálláshely kiválasztásánál, kitűnő ajánlataink vannak, amelyeket személyesen teszteltünk le. Feltéve, hogy Ausztriába terveznek (át)utazást.

 

Az A10-es autópályáról Werfennél lekanyarodva a Salzach folyó völgye felett, nagyjából 1000 méteres tengerszint feletti magasságon található a három csillagos Ferienhotel Garni Samerhof. A panoráma egyszerűen lenyűgöző, körben 2400-2900 méteres hegyek, tökéletes a csönd, a levegő kristálytiszta. 

Ugyan ebédet és vacsorát a kis családi panzióban nem szolgálnak fel, ám a reggeli minden igényt kielégít. Kezdve ott, hogy amennyiben olyan évszakban utazunk, hogy megengedi az időjárás, akár a teraszon is elfogyaszthatjuk az eledelt. Szemben a Hochkönig 2941 méteres magasságával, alant a völgyben Werfen, körben zöld dombok nyújtanak elképesztő díszletet az étkezéshez.

ausztria reggeli 06

A kávé amerikai jellegű, erősen hosszú, ami nem a mi ízlésünknek való, de itt vége is a negatívumok felsorolásának, ami nem is egyértelműen az azoknak, akik szeretik a gyenge, hosszú kávét. Teából számos filteres változat áll rendelkezésre, közte több bio és/vagy gyógytea is.

Aki édes ízekre vágyik, reggelire nagyjából hat fajta házi lekvár közül válogathat, továbbá helyi mézet kóstolhat, amihez a méhek a közelben nyíló réti virágok szirmaiból gyűjtik a virágport. Mindez azért érdekes, mert legalább húsz féle virágot számoltunk össze séta közben. Friss és meleg a házi sárgabarackos pite, amit semmiképpen nem érdemes kihagyni. 

ausztria reggeli 05

Számos sajt közül válogathatunk, akad lágy- és kemény-, tehén- és juhsajt, körözötthöz hasonló krémmel töltött kis sonkatekercs vagy a krémmel töltött paprika is. A sajtok közül vélhetően több házi lehet, mert a közelben nem egy farmon tartanak tehenet, házigazdák pedig juhokat, kecskéket.

A zöldfűszerekkel ízesített házi májas rendkívül finom, ahogy a parasztsonka is. Ezeken kívül találhatunk vékonykolbászt, szalámit, sonkát, baconba tekert virslit, párizsira emlékeztető felvágottat, főtt tojást, több féle zöldséget, müzliket és cornflakes-et, joghurtot, ivóleveket, s persze számos pékárut. Külön figyelmessége a házigazdáknak, hogy lágy tojással is kedveskednek a vendégeknek, egyébként is többször megkérdezik, hogy minden rendben van-e, hozhat-e bármi egyebet.

ausztria reggeli 04

Nem sokkal messzebb, a Mondsee közelében egy dombon fekszik az ugyancsak három csillagos Landgasthof Prielbauer, amely egy régi típusú alpesi és egy modernebb szárnyból áll. A személyzet kedves, a tulajdonosnő mindig megtalálható a panzióban, mindenen rajta tartja a szemét, ami meg is látszik,

A reggeli talán még bőségesebb, mint a fentebb említett helyen. Mákos kalács, vaníliás és csokoládés kuglóf, csokoládédarabokkal ízesített péksütemény, különféle magvakkal szórt pékáru, és előrecsomagolt fitnesz kenyerek alkotják a gabonából készült szekciót.

ausztria reggeli 01

Aki kedveli a sajtokat, akár 10-12 féle lágy és kemény sajtból válogathat, akad borsos, kékpenészes, paprikával vagy zöldfuserrel bevont, töltött vagy camembert sajt. Az ínyencek sütőtökös-gyömbéres csatniba mártogathatnak, emellett legalább tíz féle felvágott és sonka közül lehet válogatni.

A diétázókra, sportosabbakra is gondoltak, rengeteg müzli és gabonapehely, gyümölcstál, zöldségek, préselt gyümölcslevek állnak a rendelkezésre, az édesszájúakat több fajta minőségi lekvárral kényeztetik. Aki az alternatív készítményeket szereti vagy azt kénytelen fogyasztani, szója ital, laktózmentes joghurt és tej áll rendelkezésére.

ausztria reggeli 03

Gyümölcslé automata mellett három féle kávéból, továbbá megszámlálhatatlan teafű válogathatnak a reggelizők. Prielbaueréknál ráadásul a vacsorát sem kell nélkülöznünk: nem túl hosszú az étlap, de a rendelhető ételeket – az Ausztriában egyébként megszokott – állandó minőségben szervírozzák.

 

Címkefelhő