Fő tartalom átugrása

Farsang ihlette koktélok kávémámorban

| BA - VT | Kávéház

Szeretjük a Kávébár Bazárt, mert odavagyunk a jó kávéért. Márpedig a 15. alkalommal megrendezett Kávébár Bazáron számos remek kávét, pörkölőt, baristát, eszközt, gépet ismerhetett meg a látogató, emellett még – több esetben kávéalapú – koktélt is kóstolhatott. A szervezők idén is kiváló kísérőprogramokat, beszélgetéseket, workshopokat szerveztek, a koffeintől mámoros szerkesztőségünket be is szippantotta.

 

Ma már egy tematikus fesztiválon nem elég, ha csak egy tényezőre helyezik a fókuszt, a látogatók igényélik a kontextust és a lazán kapcsolódó élményeket is: interaktivitást, beszélgetést, játékokat. Mint amilyen az olívaolaj- vagy rovarkóstoló, élő mixershow vagy különböző versenyek. A kiállítók névsorát látva számítottunk a kiváló kávékra, így az igazi meglepetést számunkra ezúttal nem azok, hanem a változatos, olykor meghökkentő kísérőprogramok jelentették, ahol ismereteinket bővíthettük.kvbar25 04Az olívaolajakról például legtöbbünk a különböző – olykor nem teljesen pontos – „mentes” weboldalakról szerez információkat, jobb esetben szakoldalakon közzétett ismeretek és a tapasztalat segít a választásban. Talán ezért telt meg teljesen a Kávébár Bazáron Tóth Gusztáv (Igazi Olíva) kóstolóval egybekötött előadásán a Taster Room, ahol kitárult a világ előttünk: remek hangulatú, tanulságos előadáson számos ismerettel gazdagodtunk.kvbár25 52

Csíki Sándor

A Tücsök és bogár a tányéron címmel meghirdetett esemény ugyancsak hiánypótló, nagyszerű program volt, amit a mély tudású, szarkasztikus Csíki Sándor, foodstylist, food blogger (Food & Wine) hozott testközelbe. A megosztó témához kiválóan nyúlt, számos, évezredeken átívelő példát említett azzal kapcsolatban, hogy az emberiség mióta és milyen formában fogyaszt rovarokat. Remekül szórakoztunk előadásán, ami informatív és interaktív, szórakoztató és tanulságos volt – sokáig kellene kutatnunk emlékezetünkben, mikor vettünk részt utoljára ilyen érdekes betétprogramon.

És ha már ott voltak a rovarok, meg mi is, az összeset megkóstoltuk. Ugyanazt tudjuk kijelenteni, amit pár éve, amikor magazinunk is foglalkozott a témával: fejben dől el minden, mert az ízzel, az állaggal ezúttal sem volt probléma.kvbar25 48

A közönség részt vehetett még számos egyéb előadáson is, így hallhatott a teákról, az alkoholmentes párlatokról, ízlelhetett spiriteket a rum- és tequilakóstolón, izgulhatott a profi és amatőr cup taster versenyeken, miközben minden égtáj felől áradt a fenséges kávéillat, DJ Bereczki Levente szaxofonos kísérettel szolgáltatta a kellemes zenét, és a kávéról folytatott diskurzusok moraja töltötte be a hatalmas teret.kvbár25 41Találkoztunk ismerős arcokkal, megismertünk új szakembereket, hallgattunk remek történeteket. A Dalla Corte kávéfőzőgépek standján például arra figyeltünk fel: az Olaszországban, kézzel készített, professzionális gépekben csak olyan fémet alkalmaznak (többek közt sárgarezet), amelyből a hő hatására semmilyen káros anyag nem oldódik ki. A Caffe Vergnanónál megtudtuk: a cég tulajdonosa, Carolina Vergnano a társadalmi felelősségvállalás jegyében Women in Coffee címmel indított programot a kávéültetvényeken dolgozó nők támogatásáért. És azt tudták, hogy a Two Wheels pörkölő tulajdonosa egykor diplomata volt?kvbar25 59Közben a kezünk sem maradt üres: szorgosan emelgettük ajkunkhoz a kedvenc italainkkal telt poharat. A bejárathoz közeli, kolozsvári illetőségű Meron standján, ahol – amellett, hogy fantasztikus filtereket ízlelhettünk – megtudtuk, hogy már Magyarországon is van kávézójuk. A debreceni központú Black Sheepnél ittuk a legjobb lattét, az Impressónál a leginkább kedvünkre való filtert, míg a kedvenc presszónkat a Two Wheelsnél kortyoltuk.kvbár25 11A Cafe Freinél megkóstoltuk a sparkling, vagyis (enyhén) szénsavas kávét, a mangós egész érdekes; valamint ízelítőt kaphattunk az eljövendő ízesítésekből, mi a gyömbérest kóstoltuk. És persze ki nem hagytuk volna a Tejmadárnál a madártejet, hiszen a gyengénk!kvbár25 06A végén még maradtunk a Masquarade Cocktail Show-n is, amelynek keretében három fiatal bartender hölgy farsangi jelmezbe öltözve készített koktélokat. De milyen a farsangi koktél? Leginkább olyan, amilyennek megálmodjuk. Hiszen, mint azt a beszélgetéssel egybekötött show keretében Kottra Dezső „Teddy”, a Bols Mixer Akadémia oktatója kifejtette, nincs kimondottan farsangi ital, ellenben farsang farkáig tartó féktelen mulatozás, tivornya igen. Teddy szerint a karneválok keretében például Belgiumban vagy Kölnben a helyi sör fogy extrém mennyiségben, akár az eladott normál mennyiség tízszerese. A németek még nyakba akasztható söröskorsótartóval is könnyítik a tömegben való haladást.kvbár25 23Staszkiv Gergely, a Magyar Bartender Szövetség nemrégen kinevezett elnöke csatlakozott Kottra Dezsőhöz, farsangi italok helyet inkább a tudatosságot emelte ki, így például rámutatott a konyhatechnológia alkalmazására, miközben az ételintoleranciákra is lehet ügyelni. „A szezonalitásra figyelünk az alapanyag használatkor” – emelte ki.kvbar25 17

Mint megtudtuk, az utóbbi években megnőtt az alkoholmentes koktélok iránti kereslet, Staszkiv Gergely szerint többek között azért, mert a fiatalok egyre tudatosabbak, kevésbé fogyasztanak alkoholt. Az alkoholmentes változat viszont sokszor ugyanannyiba kerül vagy még drágább, mint az eredeti, ez pedig az árérzékeny hazai vásárlók számára még nehezen befogadható.

„A magyar vendég még nem szeret ugyanannyit fizetni az alkoholmentes italokért” – állapítja meg.Tollas Csilla, a Liquid Gold Kft. marketingvezetője forgalmazói oldalról ugyancsak azt látja, hogy nagyon növekszik az alkoholmentes koktélok iránti kereslet, amelyek – talán éppen a keresletnövekedésnek köszönhetően – egyre jobbak. „Pár éve meg sokkal kezdetlegesebbek voltak, érezhető a minőségi javulás” – húzta alá.kvbár25 62Eközben a három fiatal hölgy elkészült farsangi ihletésű koktéljával: Czene Nikolett – akinek inspirációja a rioi karnevál volt – Brazília híres italát, a friss cukornád levét keverte erős rummal, ananász- és narancslével. Tetejére tojás- és tejmentes kókuszkrémhabot fújt. A koktélok közül bennünket különösen az utolsó fogott meg: a gines, grapefruitos, rebarbarás, hibiszkuszos, könnyed és frissítő ital méltó lezárása volt a fesztiválnak.

KÉPGALÉRIÁNKAT ERRE A LINKRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG