Fő tartalom átugrása

Kecskesajt, málna, mandula és a Vad szerenád

| via MTI | Kávéház

A veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó Mekkóstollak névre keresztelt, rozmaringos, pirított és sós mandulával, kecskesajtból készült kreációja nyerte az idei, 12. Balaton Fagyija 2025 versenyt. Különdíjat kapott további három cukrászda fagylaltkölteménye, egyik különlegesebb, mint a másik.

 

A versenyre benevezett 17 balatoni fagyizó és cukrászda 31 fagylaltkölteményét szakértő zsűri kóstolta. A versenyt a Füge Fagyiudvar kecskesajtos fagylaltja nyerte, három cukrászda pedig különdíjban részesült: a balatonmáriafürdői Pingvin Fagyizó és Cukrászda Vad szerenád nevű kreációja feketeszeder, berkenye, josta (ribiszkeköszméte) és egy kis balzsamecet elegye.balatonfagyija 01A balatonszemesi Margaréta Fagyizó Nem norMálna nevű alkotásában a paprika és málna dominál, míg a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Füred kincse kreációja karamellizált mandula és mandulalikőr hozzáadásával készült.balatonfagyija 05„A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a Balaton gasztronómiai vonzerejét” – fogalmazott Fekete Tamás, a versenyt szervező és zsűrizésben résztvevő Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke.

Kifejtette, idén is szigorú szempontok alapján értékelték a nevezett fagylaltokat, az ízvilág, az állag, a megjelenés és az innováció egyaránt fontos szerepet játszott a döntésben. Azt is figyelembe vették, használtak-e régiós alapanyagot a fagylaltok elkészítéséhez.balatonfagyija 04Az elmúlt évek tapasztalataira hivatkozva Fekete Tamás azt mondta, hogy a győztes fagylalt nem csupán elismerést szerez készítőjének, de várhatóan a nyári szezon egyik legkeresettebb édességévé válik a Balaton mellett. Az eddigi nyertes fagylaltozók igazi turista zarándokhellyé váltak, tette hozzá.

Éskovács Péter, a szervező BTSZ sajtófelelőse az MTI-nek elmondta, az előző évben 20 ezer gombócot adtak el a nyertes fagyiból május és szeptember között. A tavalyi nyertesnek a nyári hónapon kívül 15–20 százalékkal lett nagyobb a vendégforgalma, mint az előző évben.balatonfagyija 03Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, a zsűri tagja a versenyt értékelve kiemelte: idén is nagyon erős volt a mezőny, a többség természetes és minőségi alapanyagokból készítette el a versenymunkáját, legtöbbször a területre jellemző helyi alapanyagokat is felhasználták.
A szervezők a győztes fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így az üdülőrégió bármely cukrászdája, fagylaltozója elkészítheti.

 

Fotó: Füge Fagyiudvar és Kávézó; Margaréta fagyizó; Bagaméri Fagylaltozó; Visit Veszprém; GR