
Mandulás lett az év fagylaltja
A balatonfüredi Márton Sándor kreációja, a Dörgicsei mandulás lett idén az év fagyija. A Hajdúszoboszlón megrendezett Év Fagylaltja versenyen a győztes további különdíjakat is hazavihetett. A Magyar Cukrász Ipartestület által szervezett viadal célja a kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, továbbá, hogy a magyar cukrászat fokozatosan jobb minőségű fagylaltokat kínáljon a vendégeknek.
Az idei Év Fagylaltja verseny házigazdája Hajdúszoboszló, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának városa volt, ahol a versenyzők nézők előtt készítették el a versenymunkáikat. A lebonyolítás jellegének köszönhetően a fogyasztók is jobban megismerhették a fagylaltkészítés rejtelmeit.
A verseny egy teljesen felszerelt „fagylaltlaboratóriumban”, három professzionális Carpigiani fagyasztógépen folyt reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató, egyben edukatív és kóstolóval egybekötött bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot.
Az Év Fagylaltja versenyre öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltremekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.
A versenyzők kreativitása ismét határtalan volt. A kézműves kategóriákban a hagyományos ízek mellett egészen újszerű ízkombinációkat neveztek – a narancsos-karamelles barnavaj-fagylalttól, a fűszeres masala teafagylalton keresztül a malátás pekándió-fagylaltig. A túró volt a sláger alapíz, míg a gyümölcsök között a bogyós gyümölcsöké volt a főszerep: a málna, szeder, ribizli, eper mellett meglepetés volt több fagylaltban is a josta és a berkenye.Egyes fagylaltokban merész fűszerek is feltűntek, mint a magaszkári vadbors, a rózsabors, vagy épp a pikáns timur bors. A „Pávai kedvence” kategóriában az almás fagylaltokat a megszokott fahéjas, szegfűszeges és gyömbéres ízesítések mellett, izgalmasabb alapanyagokkal – például almapálinkával vagy alma ciderrel – is „megbolondították” a versenyzők.
A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönségzsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije is értékelte. A Közönségzsűri tagjai voltak: Czeglédi Gyula – Hajdúszoboszló város polgármestere, Czegle-Pinczés Enikő – Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. vezérigazgatója, Márkus Sándor – Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületének elnöke, Mátrai Erika – Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár programvezetője, Tumbász József – Profi kick-box világ és Európa- bajnok, valamint Vomberg Frigyes – mesterszakács.
Eredmények
„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye, amelybe olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készültek.
1. hely, egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese: Dörgicsei mandulás – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
2. hely: Camelia – Gyuris László, Virág Cukrászda, Szeged
3. hely: Brüszke – Szabó Zsombor Gábor, Mignon Cukrászda, Debrecen
„M”- Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (hozzáadott cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylalt kategória)
1. hely: Sós pisztácia sorbet feketeribizlis áfonyával – Böröczky-Asztalos Ágnes, Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
2. hely: Bogyós jazz – Wilheim Dávid, DaCrema Fagyizó, Nagykanizsa
3. hely: Rio – Kovács Roland, Krém Cukrászda, Székesfehérvár
„Pávai kedvence” kategória
A hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a vendéglátó, Hajdúszoboszló város tiszteletére és a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója alkalmából egy külön kategóriát is meghirdettek, „Pávai kedvence” néven. „A hévizek atyjaként” híressé vált Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus egyik kedvenc süteménye az almás pite volt, így ebbe a kategóriába az almából készült fagylaltokkal és almás pite fagylaltokkal lehetett nevezni. A cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók olyan fagylaltokkal indulhattak, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek és a jellegzetes alapanyaga az alma.
1. hely: Tündérpite – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
2. hely: Százéves alma – Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök
3. hely: Mese almás – Koncz Andrea, Sissi Fagylaltozó, Gödöllő
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
1. hely: Keksz on the beach – m-GEL Hungary Kft., Budapest
2. hely: Triplamogyorós palacsinta vörösáfonyával – Szabados Norbert, König-Units Kft., Üllő
3. hely: Áfonyás clafoutis (tejpite) – Szabados Norbert, König-Units Kft., Üllő
„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye (hozzáadott cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylalt kategória)
1. hely: Nyári dallam – Benkő Péter, Ireks-Stamag Kft., Komárorm
2. hely: Detox smoothie – Rétfalvi Attila, Mastere Martiini Hungary Kft., Budapest
3. hely: Pisztácia pesto, maldon sópehellyel – Rétfalvi Attila, Mastere Martiini Hungary Kft., Budapest
Közönségdíj: Pisztácia kandírozott citrusokkal – Marsa Éva Heléna, Vanília&Gelarto, Nagykőrös
Szakmai szervezetek különdíja: Balatoni mámoros csokoládé – Bergmann Nándor, a Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
Hajdúszoboszló Centenárium 2025. Különdíj: Tündérpite – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Camelia – Gyuris László, Virág Cukrászda, Szeged
Kézműves Fagylalt Nívódíj: Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred