A bikavért ünnepelte az Egri borvidék
Elegáns gálaesttel zárták az Egri Bikavér Ünnepi Napokat a St. Andrea Szőlőbirtokon. Az est méltó zárása volt a tíznapos programsorozatnak, amelynek során Egri Bikavérért-díjjal tüntették ki ifjabb Gál Tibor borászt és a St. Andrea Pincészetet egyaránt. A gálát pazar műsor kísérte és ötfogásos vacsora zárta, amelynek keretében számos, díjnyertes bikvaért kóstolhattak a meghívott vendégek.
Az október 16–26. között megrendezett Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat számos eseménnyel várta a borszerető közönséget. Tíz napon keresztül kulturális és családi programok, pincetúrák, gasztronómiai események várták az érdeklődőket Eger történelmi belvárosában, éttermeiben és az Egri borvidék borászataiban.
Ifjabb Lőrincz György és Dr. Lőrincz György
Idén központi szerepet kapott az ünnep során Eger kihagyhatatlan borturisztikai látogatóhelye, a Szépasszony-völgy. Az Egri Bikavér Pincetúra mellett itt rendezték meg az Egri Bikavér Nagykóstolót is. Az ínyenc borkedvelők különleges mesterkurzuson is részt vehettek, ahol válogatott díjnyertes egri bikavér borokat kóstolhattak.
A megnyitó ünnepségen Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke az Egri Bikavér Nagykövetének nevezte ki Knezsik Istvánt, az Autós Nagykoalíció elnökét. Az Egri Bikavér Lovagrend két új tagot avatott, Papp Gábor borász és Stumpf Péter szőlész személyében.
Egri borászok (elől, balról a második Demeter Zoltán, tokaji borász)
Különleges színfoltja volt az ünnepnek a Hősök, írók és a bor városa címmel szervezett Egri Bikavér Borséták a megyeszékhely belvárosában, amelynek keretében sok értékes történelmi és kulturális ismerethez juthattak a látogatók. A vendégek a séták során találkozhattak egri bikavér borokat termelő borászokkal, akik az Egri borvidékhez kötődő személyes kapcsolataikról és bortermelési filozófiájukról is beszéltek.
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok célja volt, hogy felhívják a figyelmet olyan értékekre, mint amit az egyedi és sajátos karakterű egri bikavér képvisel a magyar vörösborok között, továbbá a mértékletes vörösborfogyasztás jótékony hatására, a több száz éves borkultúránkra, amely a közösségi ünneplés szerves és megkerülhetetlen része.
Az ünnepi napokat az Egri Bikavér Gálaest zárta, amelynek a St. Andrea Szőlőbirtok egerszalóki pincészete adott otthont. Az Örökké teremben lebonyolított elegáns eseményen színművészek szórakoztatták a megjelenteket.
Az est különleges menüsorát a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesültet erősítő noszvaji Trakta by Nomád étterem séfje Tóth Dávid, és az egri Fázis étterem séfje, Maksi Ádám alkották meg. Az ételek mellé 13 nemzetközi díjnyertes egri bikavért lehetett kóstolni.
Előételként mangalicarilette-et szolgáltak fel szarvasgombával. A második fogás kacsamájas tarte volt, birsalmával, meggyel. Ezt mangalicapofa követte, lilakáposztával, csicsókahabbal, és gombákkal.
Főfogásként szarvasgerinc érkezett, céklákkal, áfonyával, valamint borókás jus-vel. A desszert francia csokoládétorta volt, naranccsal, amit gesztenyemoussal és grillázsmorzsával kínáltak.

A lehengerlő fogásokat követően a gálaest fénypontjaként átadták az Egri Bikavérért-díjakat. Farkas László elismerést adott át az idén Borászok Borászának választott ifjabb Gál Tibornak, a 2025-ben Év Pincészete díjjal kitüntetett St. Andrea Szőlőbirtok képviseltében Dr. Lőrincz Györgynek és ifjabb Lőrincz Györgynek, valamint sok éves támogatói partnertevékenységéért az MBH Bank Agrárcentrumnak.
Fotó: Nemes Róbert; GR