Skip to main content

Kecskesajtos szürkemarha-hamburger házi szörppel

| Sárréti Anita | Reflektor

Hiánypótló rendezvénynek adott otthont a Szentendrei-szigeten található Tahitótfalu, ahol az első Tanyán élő családok országos találkozójára került sor. A Magyar Családi Gazdaság és az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány által rendezett eseményre az ország minden tájáról érkeztek tanyán élő családok.

 

Az esemény kiemelt célja volt, hogy összehozza, bemutassa és népszerűsítse a tanyán élő, gazdálkodó, termelő családokat, akik értékes ismeretekkel rendelkeznek életmódjuk, az őket ért kihívások, a környezeti hatások alapján. Érkeztek családok a Bakonyból, Dunaszigetről, Bonyhádról, Gömörszőlősről és a Szentendre-Esztergom térségben külterületen gazdálkodók.tanya 05

A hagyományos magyar tanyasi gazdálkodás múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a helyi termékek értékesítésének lehetőségeiről két fórumon, interaktív kerekasztal beszélgetés keretében osztották meg tapasztalataikat a résztvevők. Kiemelkedő érdeklődés kísérte Gyulai Iván professzor előadását, amelyet a fenntartható mezőgazdaság, az önellátás, a termőföldek védelme és a permakultúra (a természetben zajló ökológiai folyamatokat utánzó mezőgazdasági rendszerek kialakítása) körében tartott.

Bemutatkozott a Termelői Kosár elnevezésű nemzeti termelői portál, amely a vásárlók és a termelők egymásra találását könnyíti meg. Az érdeklődők megismerkedhettek a Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezettel, amely vásárok szervezésével segíti a helyi termelőket. Bemutatkozott az érdeklődőknek az esztergomi Kiskosár Bevásárló Közösség is.

tanya 03

A szervezők fontosnak tartották az önellátás népszerűsítését, törekedtek rá, hogy motiválják a látogatókat saját házi termelésük elindítására, a balkonon kialakított kerttől a kiskerten át a tanyasi gazdálkodásig, mindenkinek lehetőségeihez mérten. A rendezvény keretében a vendégek megkóstolhatták a magyar tanyákon termesztett kiváló magyar élelmiszereket, illetve az azokból készült ételeket, így a kecskesajtos szürkemarha hamburgert, kézműves réteseket, gyógynövényekből készült szörpöket.

tanya 02

A programok között szerepelt az őshonos magyar állatfajtákból tartott vezetéses bemutató, ahol szürkemarhát, racka- és cigája juhokat, őshonos magyar szárnyasokat, magyar ló- és kutyafajtákat ismerhettek meg az érdeklődők.A tanyasi, gazdálkodó lét mindennapjaihoz hozzátartoznak a mezőgazdasági gépek, melyek interaktív bemutatójában muzeális mezőgazdasági szerkezeteket és szerszámokat mutattak be. A rendezvényt hagyományőrző lovasbemutatók (például a hucul), táncház, népzenei előadások szintén színesítették.

 

Címkefelhő