A brunch, amit lehetetlen végigkóstolni
Gazdag szusiválaszték, tökéletesre készített steak, zavarba ejtő desszertkínálat és előzékeny kiszolgálás várja mindazokat, akik a Matild Palace éttermét, a Spago by Wolfgang Pukcot választják brunchozásuk helyszínül. Az étterem ráadásul az előttünk álló hetekben nemcsak vasárnap, hanem az ünnepnapokhoz kapcsolódva is várja a budapestieket brunchra.
A Matild Palota (angolul Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest) magas színvonalú éttermében, a Michelin Guide által ajánlott Spago by Wolfgang Puckban a vasárnapi brunch (12 és 15 óra között) hagyományosan több mint egy étkezés. Lassú, többfogásos, ráérős rituálé, ahol a vendégek nemcsak ételeket kóstolnak, de a hely egyedi hangulatában is elmerülhetnek. Érdemes egy keveset diskurálni a csodálatos hallban, mielőtt étkezünk! A látványkonyhában készülő ételek, a szezonális alapanyagok és a desszertpult ugyancsak az ünnepi lelassulást szolgálják.
A Spago kínálta brunch egy ideje már felkerült a budapestiek mentális térképére. Nem lelőve a poént: a magunk részéről teljes mértékben megértjük, miért kedvelik a fővárosiak a szolgáltatást.
Az adventi időszakban ráadásul ez az élmény még különlegesebb formát ölt: a Gault&Millau által két szakácssapkával díjazott Spago by Wolfgang Puck ugyanis változatos, tematikus brunchokkal készül, rendhagyó módon nemcsak vasárnaponként, hanem hétköznapokon is. De ne szaladjunk előre!
A szállóvendégek hatvan százaléka az Egyesült Államokból érkezik, de sok a német, az olasz turista is, mindezt mi is érzékeljük: körülöttünk lévő asztalok irányából jobbára angol társalgásokat hallunk. Helyet foglalva proseccóval kínálnak; a limonádé frissen facsart narancslével készül, kellemes, nem hangos zene szól – remek a nyitány.
A brunch során leves, hideg és meleg előételek, saláták, számos főétel, desszertek, gyümölcsök és sajtok alkotják a választékot. Az előételeknél azonnal kellemes meglepetéssel találkozunk: az első pultnál ugyanis a japán konyha ízeit fedezhetjük fel. A sushikat japán szakács kínálja, a hölgy beszél magyarul, és egyedi kívánságokat is teljesít, ha módjában áll. Nekünk például sárkánnyal pörköli meg kicsit a nyers halat.
A meleg előételek közül bundázott rákot, buggyantott tojást, mini hamburgert kóstolunk, mind hibátlan. A Márton-naphoz kapcsolódva örömmel tapasztaljuk, hogy libás ételek közül is válogathatunk. Értelemszerűen e fogások később nem (biztos, hogy) szereplenek majd a kínálatban, ám azért tartjuk fontosnak beemelni a tudósításba, mert az igényességet jól példázzák.
A ludas kása elképesztően aromagazdag, komplex ízélmény jellemzi. A libazúzapörköltben a zúza tökéletesen letisztított, puha, az étel szaftja eszményi. Külön piros pont a konyhának a karikára vágott erős paprikáért.
A testesebb falatok felé fordulunk: sült libacomb, mangalica szűzérme és steak vár, utóbbi kettőt meg is kóstoljuk. A húsokat egyben sütötték meg, abból szeletelnek, amikor a vendég rendel belőle. Akkor rápirítanak kicsit a grillrácson. Mindkét hússzelet markáns és príma, nemkülönben a kétféle jus; közöttük a különbség, hogy az egyik borókával ízesített. A steakhez és a zúzához 2020-as Jammertal Cabernet Franc-t töltenek a poharunkba. Tökéletes választás.
Itt kell szót ejtenünk a szervizről: nem túlzás, ha azt állítjuk, Budapest egyik legjobb csapatával találkozunk, akiknek előzékenysége, magas szintű szakmai tudása már-már zavarba ejtő. Ahogy a desszertpult választéka is: monodesszertektől, tortaszeleteken át a mini kürtős kalácsig számos tétel közül választhatunk. Ráadásul friss goffrit is sütnek, kétféle toppinggal kérhetjük. Egy tábláról még lépesmézet is kanalazhatunk.
Külön öröm, hogy a különböző sajtokat, gyümölcsöket szabadon kombinálhatjuk. A brunch végén beszélgetünk még a bárban egy kicsit, ahol fantasztikus a whiskyválaszték és számos izgalmas koktél vár a vendégekre. Teljes a kikapcsolódás élménye.
Az ünnepi szezont november 30-án a Hálaadásnapi Brunch nyitja, a hálaadás klasszikus ízeivel. December 7-én a Mikulás Brunch hozza el a gyermeki örömöt, míg december 14-én és 21-én az Adventi Brunch az ünnepre hangolódás varázsát fokozza.
December 25-én, csütörtöki napon, az immár hagyományos Karácsonyi Brunch várja a vendégeket, hogy az ünnep fényét közös élménnyé formálja, december 28-án pedig a Farewell Brunch kínálja az év utolsó ilyen eseményét. Végül január 1-én, szintén csütörtökön, az Újévi Brunch a stílusos évkezdést ünnepli.