Skip to main content

Lüktető falucska Párizs legrégebbi fedett piaca

| Valkovics Tünde (Párizs) | Kés, Villa, Iránytű

 

Párizs harmadik kerületének szívében, talán a város egyik legnépszerűbb utcájában, a rue Bretagne közepén, épületek közé ékelve bújik meg Párizs legrégebbi fedett piaca, a Marché des Enfants Rouge. A hentesek és zöldségesek mellett számos street foodos kínálja ételeit, a francia konyha remekei mellett kóstolhatunk marokkói vagy japán ételt is.

 

pn 02A két bejárattal rendelkező piacot elsőre nehezen vesszük észre, belépve viszont egyből feltűnik, hogy a piac nemcsak egy tipikus bevásárló piaci tér, hanem a zöldséges, a halárus és a hentes bódék mögött igazi lüktető és életteli „falucska” tárul elénk apró kifőzdékkel, street food standokkal, italozókkal és kávézókkal.

A „falu tere” elnevezést a kerületiek aggatták rá a 17. századból származó piacra. Nem véletlen, hiszen a nagyváros forgataga mellett kellemesen zajos oázis ez, ahol a vásárláson túl ízletes ebédet vagy vacsorát fogyaszthatunk, borozhatunk. Délben a környező irodák vagy a környéken dolgozó munkások töltik meg, este pedig a környék lakói, vagy a sajátos miliője miatt ide zarándokló párizsiak, kis számban turisták.

A hangulat barátságos, az eladókkal, kiszolgálókkal, netán az asztaltársunkkal könnyen beszédbe elegyedhetünk, mintha egy kisfalu nyitott életét élnénk. Az itt fogyasztható ételek változatosak, van olasz, libanoni, ázsiai kifőzde, és egy igazi étterem, mely a piac nevét viseli. A piaci funkció előtt, az épület az 1500-as évek közepén árvaházként működött, ahol az árvák piros öltözetet viseltek, a jótékonyság jegyében.

pn 01A kerület lakói az ő tiszteletükre nevezték el a piacot Marché des Enfants Rouge-ra („A Piros Gyermekek Piacára”). 1912-ben a város tulajdonába került, majd több évtized után 6 évre bezárták, hogy kisebb felújítást követően 2000-ben, közkívánatra újra megnyíljon a mai formájában. 

A nemzetközi konyha ételeit kínáló étkezdék közül kiemelném a Taeko japán standot és a marokkói kifőzdét. Mindkettő esetében a kínálat íncsiklandozó és igazi kulináris utazás, ráadásul áraik roppant kedvezőek, az adagok bőségesek.Oda ülünk, ahol épp hely van, és a kiválasztott ételt az asztalhoz hozzák.

Ha a Marais negyedben, vagy a République tér környékén járunk, kanyarodjunk erre, családi ebédre vagy korai baráti vacsorára egyaránt alkalmas a hely, de ha egyedül vagyunk sem gond, kellemes asztaltársaság bőven akad itt. Marokkói stand: a különböző húsokkal vagy zöldségekkel és gyümölcsökkel készült tajinet (vagy tagine) 8 -14 euróért kínálják, az édességek 1 euróért darabját. Takeo japán stand: a bento, a szardíniás vagy a lazacos egytálételek 12 euróba kerülnek, a miso leves és a desszertek 3,5 euróba. A piac nyitva tartása: keddtől szombatig 08:00-20:30-ig, vasárnap 8:30-17:00-ig.

Fotó: Paris Now

 

Címkefelhő