Skip to main content

Itt az új őrület, a rubin csoki

| Gourmet Riporter | Kávéház


Korábban ismertük az ét-, a tej- és a fehér csokit, aztán pár éve megkedveltük a szőke csokoládét, most pedig a tudósok felfedezték a rózsaszín csokoládét. A rubin tónusúként jellemzett édesség egy csapásra divatossá válhat, mert nemcsak a színe különleges, de a hírek szerint íze a bogyós gyümölcsökre emlékeztet. 


pink csoki 03 kicsiAz új csokoládé nemcsak merészen trendi, de gyümölcsös is. A rubin csoki svájci csokoládétudósok találmánya, egyben a legújabb természetes csokoládé árnyalat az elmúlt 80 évben – írja a Tasting Table az NBC tudósítására hivatkozva. A rózsaszín csokoládét a Barry Callebaut, a világ legnagyobb kakaó- és csokoládétermék-szállítója fedezte fel, amely például a Nestlé és Hershey összes csokis édességének előállításáért is felelős vállalat.

A gazdag pink tónus egy különleges kakaóbabból származik, amely Elefántcsontparton, Ecuadorban és Brazíliában található. A cég egyedi eljárásával e babokból vonható ki az a por, amely felelős a rózsaszín tónusért. A cég a negyedik csokoládéfajtaként jellemzi az új terméket, amelyet nem keserűnek, tejesnek vagy édesnek jellemez, hanem úgy írja le, mint bogyós gyümölcsök és a zamatos selymesség házasságából születő édességet. Fontos leszögezni, hogy a rubin csokoládéhoz nem használnak bogyós gyümölcsöket vagy azok aromáját, illetve mesterséges színezéket.

Utoljára a Nestlé rukkolt elő valami hasonló kaliberű felfedezéssel még az 1930-as években, amikor a fehér csokoládét piacra dobta, amely valójában nem is csokoládé, csupán csokoládészármazék, hiszen kakaóvajból, cukorból és tejből vagy tejporból készül. (Érdekes, hogy a Valrohna szőke csokoládéját nem számítják önálló színnek vagy terméknek. A szőke csokit egyébként a fehér csokoládéból készítik, amely egyenletes, lassú melegítés során karamellizálódik, vagyis „beszőkül”.)

pink csoki 01

A rubin csokoládét egyelőre az Egyesült Királyságban, Japánban, az Egyesült Államokban és Kínában tesztelték, de az NBC szerint jó másfél évig még várnunk kell a kóstolással, mert a tömeges fogyasztásra csupán akkor lesz kész az új termék.

Fotó: NBC Today

 

 

Címkefelhő