
Komplex kóstoló a Kávé (ünnep)Napján
Idén tizenharmadik alkalommal rendezték meg A Kávé Napját, mi pedig ismét kilátogattunk a rendezvényre, hogy végigkóstoljuk kedvenceinket, és felfedezzük az újdonságokat. Találtunk a nagyszerű kávék mellett pazar kávélikőrt, cascarából készített alkoholt, természetes kávéízesítő szilárd szirupot, fantasztikus gyümölcsleveket, mesés csokoládékat és hasznos eszközöket.
Nálunk minden nap a kávé napja, kávé nélkül ugyanis el sem indul a nap – ezen nevetgéltünk, miközben a Millenáris D csarnoka felé tartottunk október első szombatján, hogy részt vegyünk „A Kávé Napja” rendezvényen, amelyet korábban más helyszíneken rendeztek meg. Örültünk a helyszínváltásnak, rengeteg izgalmas gasztroprogramban volt már részünk itt, kezdve a Gourmet Fesztiválokkal, folytatva a Rum- és koktél show-val, egészen a KávéBár Bazárig. Utóbbi szinte a tavaszi szezonbéli párja A Kávé Napjának.Korán érkeztünk, el kell férnie a rengeteg koffeinnek, és a rendezvény csak egy „nyolcórás munkaidőt” tesz ki 10 és 18 óra között. Micsoda nyolcórás munka, ha az ember egész nap kávéillatban forgolódhat…!
Már az első, felderítő körben számos kedves, régi ismerőssel találkoztunk: kiállítók, baristák, pörkölők, kereskedő cégek képviselői kavarogtak előttünk; főztek, pörköltek, kiszolgáltak, magyaráztak. A rendezvény szervezői csak a belépőjeggyel számolnak, a benti kóstolásért nem kell külön fizetni, de ha valaki nem akar üres kézzel távozni, a legtöbb helyen volt lehetősége a vásárlásra is.Idén – megihletődve a pár nappal korábbi kávékóstolótól – kifejezetten arra voltunk kíváncsiak, hogy a nemkávés, azaz nem kávészemeket és kávéitalt kínáló standokon felbukkannak-e olyan italok, ételek, édességek, amelyek a kávés ízjegyekkel kerülhetnek harmóniába.
Minthogy a növény egy cseresznyeféle, a savas-gyümölcsös íz kapásból adta magát; és mert a legtöbben a sötét pörköléshez (pláne tejjel) csokis-kakaós ízvilágot társítanak, ezért a csokoládé is kézenfekvőnek tűnt. Elindultunk felfedezni, hogy a nemkávés kiállítóknak van-e olyan terméke, amely kávé mellé, snack-ként fogyasztható úgy, hogy a termék kihozza az előtte kortyolt kávé főbb ízjegyeit.Körkérdésünk tehát úgy szólt: a kiállító milyen ízjegyekkel domináló kávéhoz ajánlaná egyik vagy másik termékét.
A gyümölcsbőrökkel kísérletező, elsősorban nem koffeinfogyasztó korosztályra épülő Csinta pultjában például megtudjuk: az új, „Chocolate Thins” termékcsalád csokoládébevonatáról a Harrer gondoskodott, tejcsokis bevonatú sárgabarackjuk pedig jól kiegészíti mind a világos, mind a sötét pörkölésű kávékat. A stand kóstolót is kínált a finomságból, így egy frissen elfogyasztott, sötét cortado után ellenőrizhettük is az élményt: a barackos tejcsokoládé tovább lágyította a tejes kávéverzió utóízét.Maradva a csokis vonalon, nem sétálhattunk el vágyakozás nélkül egyik régi kedvencünk, a ChocoCard standja előtt. A látvány nem csupán változatosságát tekintve, de esztétikailag is lenyűgöző. Sokféle bonbon kínáltak a legkülönfélébb ízben, aki pedig egész táblával vásárolt volna, annak nemcsak a változatos kínálat jelentett örömöt, hanem a szemet gyönyörködtető, izgalmas csomagolás is.
Bonbonokat próbáltunk, természetesen elsőként a kávést (ez bármely olaszos eszpresszó után maradandó élmény lehet); majd a pisztáciást (közepes pörkölésű presszót tudnánk elképzelni mellé); a kardamomost (talán leginkább egy hideg téli délelőttön, tejes, forró kávévariációhoz); végül a sós karamellást, ami viszont annyira ízgazdag, hogy a sóssága miatt szinte előbb fogyasztanánk a kávénál.A kávénak a gyümölcsidentitását erősítendő, kipróbáltuk a gyümölcs- és zöldségleveket is. A hazánkban először itt és most bemutatkozó, székelyudvarhelyi Mo’s Fresch – Mózes Tamás és felesége – hidegen préselt, 100%-os gyümölcslevei például egészen váratlan ízkombinációkban is elérhetők.
Az ismertebbnek számító cékla-alma mellett például alma-málna és alma-torma párosításban – bánatunkra utóbbiból nem hoztak kóstolót, cserébe a kávés tematikához egy egészen különleges termékükkel tudtak kapcsolódni: a tonikokkal. A hagyományos verzió mellett megtalálható náluk a fanyar, rozmaringos ízesítésű is, mi pedig a nyár egyik legnépszerűbb hideg kávéitalát, az ET-t (espresso tonic) nagyon szívesen kipróbálnánk vele! Szintén különleges ízkombinációkkal jelentkezett a Santé Juice is, ahol a természetesség mellett a már-már koktélokat idézően sokszínű alapanyagházasításokra helyezték a hangsúlyt. Az egészséges, finom és látványos italok annyira komplexek, hogy elsősorban kávéélmény nélkül, két kávé közti felfrissüléshez, esetleg némi péksütemény mellé javasoljuk.
A nemkávés kiállítók közül az eredetileg teákra építő Big Ben kínálatában találtunk még izgalmas tételeket. Mostanra kávészortimentjük is tekintélyes, kávéikhoz készült a „teamacik” formavilágát idéző szilárd szirup is, amely vaníliás és mangós koncentrátumban kapható, tetszés szerint kell beledobni egy csésze – bármilyen – kávéba, ha valami rendhagyó ízre vágyunk. Mint megtudtuk, teaházaikban elérhető egy „Sweet espresso” névre hallgató rooibos tea is.
Méltó és igazságos szólnunk egy szót az alkoholokról is, azokat ugyanis számos esetben ihlette kávé. Az elsőként a Premirum standját kóstoltunk, Schöck Norbert ajánlására a mindössze 34 %-os Ruanoko Coffe Mauit, ami azonnal elnyerte a tetszésünket. Alacsony alkoholtartalma miatt még inkább kidomborodnak benne a kávés ízjegyek; itatta magát.
Ezután egyik nagy kedvencünk, a Bányai standjánál találkoztunk a legmeghökkentőbb tétellel: kávégyümölcs húsából, a cascarából készített likőrrel. Mint a cuppingból éppen elkapott tulajdonostól, Tóth Sándortól megtudtuk, először megpróbálkoztak azzal is, hogy pálinkának főzzék ki, az eljárással azonban elveszett jellegzetes aromája, ezért végül a likőrös módszer mellett maradtak. Az ital mindössze 20%-os alkoholtartalmú, de még a kóstolós műanyagpohárból is szépen kibontakoztak a cascara körtés-fanyar felhangokkal kísért íz- és illatjegyei. Megállapítottuk: kevés jobb dolog történhetett volna a cascarával.
S ha már a Bányainál járunk, térjünk ki kávéújdonságukra, a S. Anna néven megjelent, és immáron a második generáció, Tóth Márk fantáziáját dicsérő új (csomagolásában is eltérő) sorozatra.
A világosra pörkölt Pacamara méltó folytatása a Bányai sorozatának, kellemesen citrusos, enyhén pörköltes felhanggal. Még sokáig éreztük szájüregünkben az ízét, pedig a korábban a Kávékalmárnál kóstolt etióp és burundi, vagy a DeLonghi standján elfogyasztott cortado is maradandó emléket hagyott bennünk. Végezetül ejtsünk néhány elismerő szót arról is, mennyire jólesően hozzáférhető ezen a rendezvényen a kávé: alapanyagként éppen úgy, mint a korlátlanul kóstolható italként, de ami talán a legértékesebb, hogy pörkölők tulajdonosaival, profi baristákkal és bartenderekkel válthattunk szót, és számos helyen kézzelfogható tapasztalatok egészítették ki a szellemi és ízbéli élményeket.
A Big Ben pultján szokás szerint apró tálkákban pihenő kávészemeket illatolhattunk és foghattunk kézbe; a Kávékalmárnál pedig betekintést nyertünk saját fejlesztésű, otthoni használatra kiváló, asztali pörkölőjük működési elvébe, mintha egy mini „pörkölőüzembe” kukkantottunk volna be. Megint másutt – például a DeLonghinál – otthoni használatra szánt csúcskategóriás gépeket mustrálhattunk, miközben szakszerű tájékoztatást kaptunk működésükről.