Skip to main content

Cukkinivel, tökmaggal és bodzával is pályáztak a cukrászok

| Gourmet Riporter | Kávéház

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” cukrászversenyt államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A nemes viadalt óriási érdeklődés kíséri, a közvélemény évről évre nagyobb kíváncsisággal várja az ünnepi tortát.

 

Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az augusztus 20-i ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az ipartestület az idei versenyre, azzal a megkötéssel, hogy a finomságok csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. A budapesti Zila Kávéházban lebonyolított versenyen kihirdették az ismérveknek megfelelt, öt legjobb ízletes finomságot. 

orszag tortaja 2019 05

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Érdekesség, hogy a száz éve elhunyt Gerbeaud Emilre emlékezve négy versenyző is a zserbó újragondolásával pályázott – persze torta formában. Magyarország jellemző gyümölcsei – sárgabarack, körte, eper, málna, birs, dió, szőlő, cseresznye, meggy, gesztenye, ribizli – mind megjelentek a receptekben, néhol egy-egy zöldség is, mint például a cukkini.

orszag tortaja 2019 09

Örvendetes, hogy a versenyzők és a benevezett torták ízharmóniái is fejlődtek – hangzott el az értékelés során. Megtudhattuk, hogy egyre többen nyúltak a gesztenyéhez, ahogy az zserbó variánsok és a málnás kreációk is elnyerték a ítészek tetszését. Idén 31 torta közül választotta ki a zsűri a döntős tortákat, a zsűritagok külön asztalnál bírálták el a tortákat, szó sem lehetett összebeszélésről.

orszag tortaja 2019 10

A szakmai zsűri kétfordulós értékelés után hirdet győztest. A most lezajlott első körben az anonim módon nevezett tortákból választott ki a bíráló testület ötöt, majd újra megkóstolják azokat, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Amint arra Radisson Blu Béke Hotel Zsolnay Kávéházának vezető cukrászmestere, Bechmann György rávilágított, a döntőig a finalistáknak van módjuk a változtatásra, az alapanyag, a technológia átgondolására, tökéletesítésére. A nyári döntőben a tortákat helyben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja ki a győztest.

orszag tortaja 2019 11

A fináléba jutott finomságok a következők:

• Akali meggyes mandula – készítője: Dezse Gergő (Mészáros Cukrászda, Szombathely)

• Émile Emléke – készítője: Dénes Ilona (Művész Kávéház, Budapest)

• Sopron Hűsége – készítője: Drávai Dávid (Hoffer Cukrászda, Sopron)

• Boldogasszony csipkéje – készítője: Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

• Kékestető – készítője: Ipacs Balázs (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső-Budapest)

De milyen is egy döntőbe jutott torta? Mi Ipacs Balázshoz fordultunk, hogy mutassa be a Kékestetőre keresztelt kreációját. Az édességnek sablé, egyfajta omlós linzer az alapja, amelyre meggylekvár került. Arra egy mandulás krémet, majd gesztenyéből készült, úgynevezett cremeux-t, tejszínes krémet rétegezett a döntőbe immár másodszor bejutott cukrász. Ezen meggyzselé terül el, a torta tetejére pedig vaníliás bajorkrémet helyezett Ipacs Balázs. A tápiószecsői cukrász kérdésünkre elárulta: három hónapot gondolkodott, kísérletezett és kóstoltatott, míg a torta elnyerte végső formáját.

orszag tortaja 2019 08

A Magyarország Tortája versennyel egy időben rendezi meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között a cukrászok olyan alkotásokkal is neveztek, amelyekben különleges alapanyagok, így homoktövis, menta, kardamom, tökmag, napraforgómag, bodza vagy éppen rozmaring alkotott harmonikus kombinációt a klasszikus alapanyagokkal.

orszag tortaja 2019 04

A zsűri itt is összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett – a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. A legfontosabb szempont ugyanis, hogy a kiválasztott torták mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, melyet bátran fogyaszthatnak akár cukorbetegek is. 

orszag tortaja 2019 03

A versenyművek megalkotásához idén is a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a cukrászok. A zsűri tagjai, köztük Erős Antónia és Vadon Jani szintén öt alkotást juttattak a döntőbe, amelyek közül júniusban kerül ki a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei:

• Eredendő bűn – Álomsüti, Budapest

• Körös-menti Egres – Tímár Panzió és Étterem, Gyomaendrőd

• Boldogasszony csipkéje – Reök Kézműves Cukrászda, Szeged

• Mandulatorta cukormentesen – Szamos Marcipán Kft., Budapest

• Cukormentes Kicsi Gesztenye – Accappella Cukrászda, Szeged

orszag tortaja 2019 02

Érdekesség, hogy mindkét döntőben található Boldogasszony csipkéje elnevezésű torta, ám a két édességnek és készítőjének semmi köze egymáshoz. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és a nyertes tortákat a hagyományoknak megfelelően az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

 

 

Címkefelhő