Skip to main content

Trendekhez igazodva: hamburger zöldborsóból

| Velkei Tamás | Fitt és fenntartható

Egyre nagyobb a kereslet a vegetáriánus vagy vegán termékek iránt, ezért már olyan cégek is foglalkoznak kereskedelmükkel, amelyeknek eddig nem ez volt a fő profiljuk. Ilyen a Matusz-Vad Zrt. is, amelynek területi képviselője, Briák Ferenc Kristóf megosztotta velünk: a vállalat folyamatos piackutatást végez azért, hogy a legideálisabb kínálattal álljon a vásárlók rendelkezésére. 

 

– Egy jobbára húskereskedéssel foglalkozó cég miért vág bele vegán húshelyettesítő termékek forgalmazásába?

– Ezt a vonalat nevezhetnénk divathullámnak, ám az igazság az, hogy lépéseinket egyre inkább a kereslet formálja. A vegán termékekkel nemcsak a vegetáriánus és vegán szegmenst tudjuk kiszolgálni, hanem támogatni tudjuk a különleges étrendet követő emberek étkezését is. Egyre nagyobb az igény ugyanis a glutén- és szójamentes termékekre, és itt kerül képbe a húshelyettesítő termékek forgalmazása, amelyeket bab- és zöldborsófehérjéből készítenek. Előállításában egy vegán burgerpogácsa nem különbözik a húsból készült megfelelőjétől, és végeredményben szinte észrevehetetlen a különbség. A piaci rést meglátva kezdtünk el ezzel a területtel foglalkozni, hogy minden szegmenst ki tudjunk szolgálni; a vegán termékek között találhatók még desszertek és sajtjellegű készítmények is.

matusz 01 briák

Briák Ferenc Kristóf

– Honnan szerzi be a cég ezeket a termékeket?

– A legtöbb árucikket az Egyesült Államokból és Belgiumból vásároljuk, de Magyarországon is gyártanak számunkra bizonyos vegán termékeket.

– Milyen alapanyagokból készülnek?

– Az előbbiekben említett húshelyettesítő termékeknél a zöldborsó- és babfehérje, továbbá rizsfehérjét, valamint válogatott zöldség- és gyümölcskoncentrátumokat használnak. Ezek a termékek már kizárólag kókuszolajat tartalmaznak, azonban a tej-és sajtjellegű készítmények csoportjában széleskörben alkalmaznak szójaolajat is. A desszerteket – ha nyers, vegán termékekről beszélünk – olyan válogatott alapanyagokból állítják elő, amelyeket 46°C fölé nem hevítenek, és préseléses eljárással készítenek, így sokkal tömörebbek és teljes értékűek maradnak, és a természetes összetevők megtartják a vitamintartalmukat is. Hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, a gyártók általában datolyával és fügével édesítenek.

matusz 05

– Összesen hány különböző termékről beszélünk?

– Jelen pillanatban közel húsz vegán termék található meg a cég kínálatában és ezek közül négy húshelyettesítő vegán árucikk.

– Miért éppen ezekkel jelentek meg a piacon?

– Döntéseinknél figyelembe kellett vennünk a piac keresleti igényét, illetve azt, hogy egy adott termék mennyire építhető be a magyar vagy a nemzetközi gasztronómiába.

matusz 02

– Végeztek piackutatást, mire van a legnagyobb igény?

– Minden felmerülő igénynél végzünk egy rapid piackutatást, hogy a vásárlóknak mire lehet nagyobb szükségük. E felmérések eredményét vetítjük ki a beszerzési oldalra, hogy számunkra mik lehetnek a stabil kínálati források.

– Nem tartanak attól, hogy a cég fő profilja elbizonytalaníthatja a vegetáriánusokat, vegánokat?

– Ezen a ponton kap szerepet üzletkötői gárdánk: munkatársaink a szakmai hátterüknek köszönhetően megfelelően képesek kommunikálni a termékekről partnereink felé. Egyébként első körben nem is elbizonytalanodásról van szó, hanem a meglepettségről, és ebben rejlik egyik nagy erősségünk, hiszen a folyamatos piackutatás keretében fejleszteni tudjuk a saját piacunkat, így lefedve és kielégítve a keresletet. Ezzel hosszú távon stabilitást érhetünk el a partnereink irányába, és bizalmat kölcsönzünk a vegetáriánus és vegán felhasználók körében is.

*

Puding próbája az evés, ezért Állandó partnerünk, Pálinkás Zsolt egy vacsora keretében el is készítette a cég termékeit. A bevásárlókosarába került termékekből több fogást is összeállított: egy avokadós vajkrémmel nyitott, hozzá kovászolt kenyeret kínált, amit 8 éves vadkovászával sütött.

matusz 03

Ezt követte egy paradicsomos „húsgombóc” újburgonyával, majd következett a vegán hamburger padlizsántatárral. Zárásként csokiláva süteményt varázsolt a tányérra erdei és friss gyümölcsökkel, ami gluténmentes és vegán fogás. Főztjére nem érkezett kifogás.

 

Címkefelhő