
Hogyan fokozhatjuk szervezetünk kollagénszintjét?
A kollagénről egyre gyakrabban hallunk, ha az egészségmegőrzésről, szép bőrről vagy az ízületek védelméről van szó. Nem véletlenül, hiszen a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, amely létfontosságú szerepet tölt be a csontok, a bőr, az izmok, az ízületek, a köröm és a haj egészségének megőrzésében. De mi is pontosan a kollagén, milyen típusai vannak, és hogyan tudjuk támogatni szervezetünk kollagéntermelését?
A kollagén egy rostos fehérje, amely a kötőszövetek fő alkotóeleme. Ez a fehérje biztosítja a bőr rugalmasságát, az ízületek mozgékonyságát és a csontok szilárdságát. A kor előrehaladtával – már 25 éves kortól – a szervezet kollagéntermelése fokozatosan csökken, ami a bőr megereszkedéséhez, ráncok kialakulásához, ízületi fájdalmakhoz vezethet.
Sokan nem tudják, de a kollagén nem egyetlen, egységes anyag – valójában egész fehérjecsaládról van szó. A tudomány több mint 20 féle kollagéntípust azonosított, ezek közül azonban öt – különösen az I-től az V-ös típusig – kiemelt szerepet tölt be a szervezetben.I-es típusú kollagén: a leggyakoribb típus, a bőr, az inak, a csontok és a fogak fő alkotóeleme. Ez a típus felel a fogak feszességéért és a csontok erejéért.
II-es típusú kollagén: a porcok fő alkotóeleme, ezért rendkívül fontos az ízületek egészségének megőrzésében.
III-as típusú kollagén: az izmok és az érfalak rugalmasságáért felel.
IV-es típusú kollagén: a belső szervekben található meg.
V-ös típusú kollagén: placentában, hajban van jelen.Melyik kollagéntípust válasszuk? Amint az a felsorolásból is kitűnik, a kollagének működésükben és előfordulási helyükben is különböznek, ezért nem mindegy, milyen típusú kollagén bevitelével támogatjuk szervezetünket, különösen akkor, ha célzottan szeretnénk elősegíteni például a bőr szépségét vagy az ízületek egészségét.
Több módon is tudjuk szervezetünk kollagéntartalmát növelni. Egyrészt ehetünk kollagénben gazdag ételeket és szedhetünk kollagéntartalmú étrendkiegészítőket is, másrészt fokozhatjuk szervezetünk kollagéntermelő képességét különböző módokon.Bár a kollagén természetes formában is megtalálható bizonyos ételekben, modern étrendünk sajnos kevés ilyen forrást tartalmaz. Ám néhány élelmiszer magas kollagéntartalommal bír, ezek közé tartozik a csontleves, a tőkehal, a kocsonya, a tojás. Érdemes ezeket az élelmiszereket, ételeket beépíteni az étrendünkbe.
Hogyan tudjuk fokozni szervezetünk kollagéntermelő képességét? Ehhez a szervezetnek többféle tápanyagra van szüksége, hogy hatékonyan elő tudja állítani a kollagént. Ilyen a cink, ami megtalálható például a tökmagban vagy a hüvelyesekben; a C-vitamin; vagy a szilícium – ami segíti az I-es típusú kollagén képződését. A szilícium fontos résztvevője a szervezet kollagéntermelésének, de az emberi szervezet nem képes a szilícium előállítására.A szilícium kiegészítő jelleggel bevihető a szervezetbe – például az Original Silicea gél és az Original Silicea kapszula alkalmazásával. Ezek a termékek jól hasznosuló szilícium-dioxid formájában juttatják be a szervezetbe a szilíciumot, amely belülről támogatja a szépséget és a kötőszövetek egészségét. A szervezet saját kollagéntermelésének fokozása természetes támogatást ad, fokozza a bőr feszességét, növeli annak elaszticitását, hozzájárulhat a csontok, ízületek, haj és körmök egészségéhez is.
Fotó: Pexels; Flickr; Pixabay; Silicea