Fő tartalom átugrása

Hogyan fokozhatjuk szervezetünk kollagénszintjét?

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

A kollagénről egyre gyakrabban hallunk, ha az egészségmegőrzésről, szép bőrről vagy az ízületek védelméről van szó. Nem véletlenül, hiszen a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, amely létfontosságú szerepet tölt be a csontok, a bőr, az izmok, az ízületek, a köröm és a haj egészségének megőrzésében. De mi is pontosan a kollagén, milyen típusai vannak, és hogyan tudjuk támogatni szervezetünk kollagéntermelését?

 

A kollagén egy rostos fehérje, amely a kötőszövetek fő alkotóeleme. Ez a fehérje biztosítja a bőr rugalmasságát, az ízületek mozgékonyságát és a csontok szilárdságát. A kor előrehaladtával – már 25 éves kortól – a szervezet kollagéntermelése fokozatosan csökken, ami a bőr megereszkedéséhez, ráncok kialakulásához, ízületi fájdalmakhoz vezethet.

Sokan nem tudják, de a kollagén nem egyetlen, egységes anyag – valójában egész fehérjecsaládról van szó. A tudomány több mint 20 féle kollagéntípust azonosított, ezek közül azonban öt – különösen az I-től az V-ös típusig – kiemelt szerepet tölt be a szervezetben.kollagén 03I-es típusú kollagén: a leggyakoribb típus, a bőr, az inak, a csontok és a fogak fő alkotóeleme. Ez a típus felel a fogak feszességéért és a csontok erejéért.
II-es típusú kollagén: a porcok fő alkotóeleme, ezért rendkívül fontos az ízületek egészségének megőrzésében.
III-as típusú kollagén: az izmok és az érfalak rugalmasságáért felel.
IV-es típusú kollagén: a belső szervekben található meg.
V-ös típusú kollagén: placentában, hajban van jelen.kollagén 01Melyik kollagéntípust válasszuk? Amint az a felsorolásból is kitűnik, a kollagének működésükben és előfordulási helyükben is különböznek, ezért nem mindegy, milyen típusú kollagén bevitelével támogatjuk szervezetünket, különösen akkor, ha célzottan szeretnénk elősegíteni például a bőr szépségét vagy az ízületek egészségét.

Több módon is tudjuk szervezetünk kollagéntartalmát növelni. Egyrészt ehetünk kollagénben gazdag ételeket és szedhetünk kollagéntartalmú étrendkiegészítőket is, másrészt fokozhatjuk szervezetünk kollagéntermelő képességét különböző módokon.kollagén 04Bár a kollagén természetes formában is megtalálható bizonyos ételekben, modern étrendünk sajnos kevés ilyen forrást tartalmaz. Ám néhány élelmiszer magas kollagéntartalommal bír, ezek közé tartozik a csontleves, a tőkehal, a kocsonya, a tojás. Érdemes ezeket az élelmiszereket, ételeket beépíteni az étrendünkbe.

kollagén 05

Hogyan tudjuk fokozni szervezetünk kollagéntermelő képességét? Ehhez a szervezetnek többféle tápanyagra van szüksége, hogy hatékonyan elő tudja állítani a kollagént. Ilyen a cink, ami megtalálható például a tökmagban vagy a hüvelyesekben; a C-vitamin; vagy a szilícium – ami segíti az I-es típusú kollagén képződését. A szilícium fontos résztvevője a szervezet kollagéntermelésének, de az emberi szervezet nem képes a szilícium előállítására.kollagén 02A szilícium kiegészítő jelleggel bevihető a szervezetbe – például az Original Silicea gél és az Original Silicea kapszula alkalmazásával. Ezek a termékek jól hasznosuló szilícium-dioxid formájában juttatják be a szervezetbe a szilíciumot, amely belülről támogatja a szépséget és a kötőszövetek egészségét. A szervezet saját kollagéntermelésének fokozása természetes támogatást ad, fokozza a bőr feszességét, növeli annak elaszticitását, hozzájárulhat a csontok, ízületek, haj és körmök egészségéhez is.

 

Fotó: Pexels; Flickr; Pixabay; Silicea

Címkefelhő