
Elengedhetetlen hidratálni a kánikulában
Hőhullám idején a hidratálás kulcsfontosságú nemcsak a komfortérzet, hanem az egészség megőrzése szempontjából is. Az elfogyasztandó vízmennyiségre vannak általános ajánlások, de a legfontosabb szabály, hogy ne várjuk meg amíg szomjassá válunk. Kánikulában a felnőtteknek legalább 3–3,5 liter vizet kell meginniuk naponta, míg a fizikai munkát végzők vagy a sportolók esetében akár 4–5 liter is lehet.
Az emberi test 60 százaléka víz, a csecsemőknél ez az arány akár a 75 százalékot is elérheti. Izzadásnál elsősorban vizet veszít a szervezet, de számos fontos elektrolit is távozik a testből, ilyen például a magnézium és a kalcium, amelyek elengedhetetlenek az izmok és az idegrendszer működéséhez.
A víz tekinthető a legjobb szomjoltónak, mivel azonnal felszívódik, emellett segíti a testhőmérséklet szabályozását, ami különösen fontos a kánikulában. A cukros üdítők csak fokozhatják a szomjúságot, a tiszta víz ellenben támogatja a méregtelenítést, valamint az anyagcserét is.„Szakértők szerint nem szabad megvárni, míg megjelenik a szomjúságérzet, mivel az már a dehidratáció első jele. Érdemes a kánikulában óránként meginni egy-két pohár vizet” – hívta fel a figyelmet Mátyás Zoltán, a Laica vízszűrési megoldásait forgalmazó SILKO Five Kft. vezetője. Kánikulában a felnőtteknek legalább 3–3,5 liter vizet kell meginniuk naponta, míg a fizikai munkát végzők vagy sportolók esetében akár a 4–5 liter is szükséges lehet.
A megfelelő minőségű csapvíz fogyasztását segíti egy otthoni vízszűrő kancsó, amely lehetővé teszi a csapvíz nem kívánt alkotóelemeinek, például a klór eltávolítását. A klóros víz fogyasztása rövid távon biztonságos, hiszen pont azért adják a csapvízhez, hogy elpusztítsa a kórokozókat, hosszú távon azonban egészségügyi kockázatokkal járhat a klór melléktermékei miatt.
Ezek közé tartoznak a trihalogénmetánok (THM), amelyek akkor keletkeznek, amikor a klór szerves anyagokkal, például növényi maradványokkal lép reakcióba az ivóvízben. A svéd Karolinska Intézet kutatásai szerint a klóros víz fogyasztása hosszútávon növeli a húgyhólyag- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Mindez a klór egyes melléktermékeinek, így az említett THM-eknek köszönhető. Amennyiben valaki szeretné csökkenteni a klórnak való kitettségét, érdemes pár órára állni hagyni a vizet, de még jobb vízszűrőt használni, amely a klór mellett képes gyógyszerszármazékok és egyéb nem kívánatos anyagok kiszűrésére is. A korszerű vízszűrők hozzájárulnak ahhoz, hogy otthon is tiszta, egészséges vizet fogyaszthassunk.