Fő tartalom átugrása

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

 

Az olyan kifejezések, mint a gluténmentes, vegán, allergénmentes, sokak számára nem divatot, hanem létfontosságú szükségletet jelentenek. Egyre nő azok száma, akiknek nem választási lehetőség a „mentes” étkezés, hanem az egészségük múlik azon, mit tesznek a tányérjukra.

Az autoimmun cöliákia egyetlen kezelési módja például a szigorúan betartott gluténmentes diéta. A betegek többsége még a „nyomokban glutént tartalmazhat” jelölésű élelmiszereket sem fogyaszthatja. A lisztérzékenység, a laktózintolerancia, a tejfehérje-érzékenység vagy a tojásra adott reakciók olyan tényezők, amelyek miatt sok család nem tud bárhol biztonságosan étkezni – különösen nyaralás vagy utazás közben.spirit 06„Bár a legtöbb vendéglátóhely étlapján ma már feltűnik egy-egy gluténmentes opció, ezek gyakran nem jelentenek valódi biztonságot. A konyhák többségében ugyanis ugyanazon a munkafelületen készülnek a hagyományos és a mentes ételek is, ami az úgynevezett keresztszennyeződés veszélyét hordozza, és ez a gluténérzékenyek számára súlyos következményekkel járhat” – hangsúlyozta dr. Barta Anita, az Ételintoleranciás és Ételallergiás Gyermekekért és Családokért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

spirit 08

Dr. Barta Anita

Jó hír a gluténérzékenységgel, cöliákiával küzdőknek, hogy Siófokon már elérhető olyan 100 százalékban gluténmentes vendéglátóhely, ahol kizárt a keresztszennyeződés lehetősége. A bisztrót is létrehozó alapítvány célul tűzte ki az ételallergiás gyermekek és családjaik megsegítését. Az étlapon minden étel „mentes”: glutén-, sok esetben, laktóz- és tojásmentes, esetleg vegán is. De a legfontosabb: a konyha működése valódi biztonságot nyújt az allergiával élőknek.spirit 07A „mentes” vendéglátóhely a közelmúltban elnyerte a „Az év mentes kedvenc helye” díjat, és saját food truckjával rendszeresen részt vesz fesztiválokon, iskolai napokon, családi eseményeken is. Ezek nemcsak népszerűsítik a szemléletet, de valódi segítséget is jelentenek azoknak, akiknek az étkezés nem egyszerűen gasztronómiai élmény, hanem állandó kockázat.spirit 04A vendéglátóhely és az Ételintoleranciás és Ételallergiás Gyermekekért és Családokért Alapítvány a visszajelzések alapján folyamatosan alakítja kínálatát, új fogásokat vezet be, és továbbra is aktív szerepet vállal az ételérzékenységgel élők érdekképviseletében és a modell népszerűsítésében.

„A Cafe Spiritben minőséget kínálunk azoknak, akik egészségtudatosan élnek, vagy egyszerűen csak szeretnének egy kis nyugalmat találni a mindennapokban. Kellemes, inspiráló környezetet, gondosan válogatott harapnivalókat és prémium italokat kínálunk. Azt valljuk, hogy a test és lélek harmóniáját nemcsak az egészséges táplálkozás, hanem a magas rezgésű terek és az őszinte, minőségi emberi kapcsolódás is támogatja” – fejtette ki Barta Anita, a kuratórium elnöke.spirit 03Közölte azt is: lobbiznak a mentes termékek áfájának csökkentéséért, élelmiszercsomagokat osztanak rászorulóknak, rendezvényeket szerveznek, és figyelemfelkeltő kampányokat indítanak, amelyekkel felhívják a figyelmet a keresztszennyeződés veszélyeire. A „mentes” bisztró vendégei akár egy plusz menü megvásárlásával is hozzájárulhatnak a támogatott gyermekek étkezéséhez.

Barta Anita rámutatott: a „mentes” ételek sokak számára gyakorlatilag gyógyszerként működnek. „Nem szabad, hogy elérhetetlen áron, különlegességként legyenek jelen a piacon. Éppen ezért indítottuk el egyebek mellett az Év Egészségtudatos Vállalata elismerést, hogy motiváljuk a jó gyakorlatokat” emelte ki.

 

Fotó: Café Spirit