Fő tartalom átugrása

Mace virág, lóretekfa, aligátor bors – a Manília nem ismeri a lehetetlent

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Kétéves lett a Manília.hu, amely nyugodtan állíthatjuk, szinte berobbant a hazai ellátói körforgásba. Az általuk forgalmazott különleges vaníliák számos cukrásznak könnyítik meg az életét. A vanília mellett ma már számos fűszert is szállítanak éttermeknek, közben egy másik projekt keretében fűszerkeverékekkel kísérleteznek, és még arra is marad energiájuk, hogy gasztronómiai rendezvényeket, versenyeket támogassanak.

 

„Folyamatosan fejlődünk, rengeteget dolgoztunk az elmúlt két évben” – szögezi le Marosán Zoltán, a Manília tulajdonosa rögtön beszélgetésünk elején. A vanília forgalmazásával ismertté vált cég jó ideje már fűszerekkel is kereskedik. Először borsot és kardamomot hoztak be Magyarországra Ugandából, egy olyan kereskedőtől, akit a vaníliakereskedelmen keresztül ismertek meg.vanília 21 Később Marosán Zoltán egy Sri Lankán dolgozó fűszertermelővel is kapcsolatba került, akitől először makara fahéjat szerzett be, mert az egyik legismertebb magyarországi pékségnek szüksége volt rá. Így indult el Marosán Zoltán és felesége, Hidasi Rózsa azon az úton, ami a fűszerek csodálatos, számukra (és minden bizonnyal legtöbbünk számára is) rejtett, ám varázslatos világába vezetett.

Első körben a különböző borsok felé fordult a figyelmük, folyamatosan hozták be az országba a különlegesebbnél különlegesebb fűszereket. Ma már több mint húsz borsfajtát kínálnak a szakácsoknak. Választékuk részét képezi többek között fehér és fekete Sarawak; thai hosszú; fehér, fekete és vörös kampot; prémium fehér; kenyai selim; madagaszkári vad; szecsuáni; szumátrai andaliman; zöld sansho; szegfű- és rózsabors, valamint Cayenne és zöld bors Sri Lankáról. „Olyan rózsaborsot kínálunk, ami szinte teljesen szabályos, gömb alakú, gyümölcsös ízű, amelyet kisfiunk is előszeretettel fogyaszt snackként” – lep meg a házaspár.marosán 02A bors és a fahéj importálását követően érdeklődni kezdtek partnereiknél, milyen további fűszereket termelnek még. Minden farmer küldött 5–15 tételt tartalmazó listát, ezekről válogattak további egzotikus fűszereket.

Beszereztek például mace virágot (a szerecsendió magja és héja közötti köpeny), guineai vagy aligátor borsot, moringát (lóretekfa), matcha teát, édesköménymagot, csillagánizst, hagyományos és római köményt, szerecsendiót, Timut borsot, hogy csak néhányat említsünk hatalmasra duzzadt kínálatukból. Mára kialakult egy akkora beszállítói körük, hogy akár ötvennél több fűszert is gond nélkül be tudnak szerezni – igény szerint.marosán 01 A fűszerkereskedelem kapcsán számos étteremmel kerültek kapcsolatba. Amikor a szakácsok beleszippantottak, megízlelték, majd felhasználták fűszereiket, sokukból tört fel a sóhaj: az addig alkalmazott ízesítőiknél nagyságrendekkel magasabb minőséggel találkoztak, és bárcsak mindig ilyen fűszerekkel dolgozhattak volna. Az egyik séf például így kiáltott fel: „eddig takarmányt használtam!”

Szoros munkakapcsolatban kerültek az A Kert séfjével, Galgóczi Gáborral, aki azon túl, hogy segít fűszerkeverékeket fejleszteni Zoltánéknak, tanácsokkal is ellátja a házaspárt. Készítettek már közösen steak-, hal- és zöldség-, vad-, liba- és kacsa-, gyümölcsleves-, tea- és kakaófűszerkeveréket egyaránt. Ha korábban nem ismert fűszer kerül a házaspár látókörébe, ma már sokszor a séfhez fordulnak, érdemes-e foglalkozni az ízesítővel, vagy sem. „Gábor a mi szemünk, fülünk és orrunk” – hangsúlyozza Marosán Zoltán, hozzátéve, hogy a séf a kiemelkedő szaktudásával is támogatja a céget.marosán 04S hogy miért érdemes a különleges fűszerekkel próbát tenni? A minőségi fűszerek használatával nemcsak ízletesebb lesz az étel, de egészen különleges, addig nem tapasztalt aromát kölcsönöz az ételeknek. Emellett alkalmat ad a szakácsoknak (és a háziasszonyoknak) a kísérletezésre, továbbá az étterem megkülönböztetésére is lehetőséget teremt. Mindezeken túl a fűszerekre korábban költött összeget jelentősen csökkenteni lehet, akár harminc százalékkal is, mivel a magasabb kvalitás, az erőteljesebb íz- és aromahatás miatt kevesebb fűszer is elégséges az ételek ízesítéséhez.marosán 06 A Manília által forgalmazott fűszerekhez az egyedi megállapodások, illetve a webshop mellett jó ideje a római parti piacon is hozzájuthatnak az érdeklődők, ahol Marosán Zoltánék szezonális jelleggel kínálják áruikat.

A házaspár nem ül a babérjain, folyamatosan frissíti adatbázisát, és egyedi igényeknek is szívesen eleget tesznek. A készlet megújítása során kerültek kapcsolatba például egy albán borókabogyó-termesztővel, a nexusnak köszönhetően ma már bartenderekkel, koktélbárokkal és ginlepárlóval is kapcsolatban állnak. (Az egyik budapesti bartender a pompás fahéjukat elégeti, és a keletkező fahéjparázzsal kölcsönöz különleges ízt az egyik koktéljának.)

A bártenderekkel történt kapcsolatépítés során a mixerek megbízást adtak Marosánéknak arra, hogy próbáljanak meg dehidratált gyümölcsöket, gyömbért, kurkumát, ananászt, maracuját, papayát, vörös kivit is beszerezni. A Manília ez irányú missziója is sikeres volt, így már a dehidratált egzotikus gyümölcsök is a portfóliójuk részét képezik.marosán 08 A folyamatos növekedésnek köszönhetően ma már ott tart a cég, hogy sikerült betörnie a román, a szlovák, az angol és a német piacra is. Persze, ezt csak úgy tudták elérni, hogy a házaspár olykor hajnalig dolgozik, hiszen az időeltolódás miatt így képesek folyamatosan tartani a kapcsolatot az Afrikában és Ázsiában élő termelőkkel.marosán 07A nagyobb partnereiktől ezért joggal várhatják el, hogy beszámoljanak arról, éppen hol tart az egyes fűszernövények termelése, milyen az aktuális időjárás (Madagaszkáron tavaly például elmosta az özönvíz több vaníliatermelő termését, ami megdrágította a fűszer árát is), milyen lesz a termés várható minősége, mikor kezdődik a betakarítás, a szárítás, a csomagolás. Így Marosán Zoltán és Hidasi Rózsa képes naprakészen tájékoztatni megrendelőiket a várható szállítással kapcsolatban.marosán 05Tervekből kifogyhatatlanok. Amellett, hogy jelentős számú cukrászdának és étteremnek szállítanak folyamatosan vaníliát és fűszereket, webshopon keresztül is forgalmazzák termékeiket, emellett további fűszerkeverékekkel kísérleteznek, folyamatosan újabb és újabb fűszerekkel bővítik kollekciójukat, valamint gasztronómiai eseményeket patronálnak. Ősszel egy nagy dobásra is készülnek. Babonából erről többet egyelőre nem árulnak el.