Tojáshéj, mint lebomló csomagolás
Az egyik legizgalmasabb téma napjainkban a hulladékok újrahasznosítása és az élelmiszerpazarlás mellett a lebomló csomagolóanyagok világa. Ahogy egyre több ember él bolygónkon, és a többségük mind több évezredek alatt lebomló anyagokat használ, egyre égetőbbé válik a fenntarthatatlanság problémája. A fogyasztói elvárások, a tudományos és ipari törekvések egy irányba mutatnak: megoldásokat kell találni a kihívásokra. Ugyanakkor a természet sok millió éves ajándékait felfedezve és használva már most is sokat tehetünk a környezetünkért.
Az eldobott, a szelektív gyűjtőig el sem jutó, vagy az újrahasznosítást elkerülő, nem lebomló műanyag palackok nagyjából beláthatatlanul hosszú idő után bomlanak le. Tehát ha olyan élelmiszert viszünk haza, ami műanyag flakonban van, mindenképpen törekedjünk arra, hogy a csomagolás a szelektív hulladéktárolóba kerüljön.Azonban nem minden élelmiszert csomagolnak mesterséges előállított műanyagba. Sok finomságot már a természet jól védő, ráadásul gyorsan lebomló „csomagolásában” kerül elénk, például a banán héja 3–4 hét, a narancsé 6 hónap alatt lebomlik. Sőt, a természetes alapú papírcsomagolások esetében szintén csupán hetekről beszélhetünk.Kevesen tudják, hogy hasznosíthatjuk is a természet adta csomagolást. Sok természetes "csomagolás", mint a tojáshéj, nemcsak lebomlik, de fel is használható. „A tojáshéj magas kalciumtartalma miatt talajjavítóként használható. A talajba való bedolgozásával tovább javíthatjuk a termőréteg vízáteresztő képességét és szerkezeti összetételét. Mindemellett az agráriumban akár takarmányozási célokra is alkalmazhatjuk” – hangsúlyozta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök c. egyetemi tanár. Hozzátette: a takarmányok kalciumtartalmát ugyancsak növelhetjük a tojáshéjjal, ezáltal jobb húsösszetételű vágóállat tenyésztése válik lehetségessé. A tojáshéj egy újabb felhasználási lehetőségére a biológiailag lebomló evőeszköz- és tányérgyártók is felfigyeltek. Bár a hagyományosan előállított, biológiailag lebomló műanyagok, mint például a politejsav a hagyományos műanyagokkal szemben eggyé válnak a természettel (mikroorganizmusok, gombák, algák segítségével), van egy hatalmas hátrányuk: a kereslet növekedéséből adódó folyamatos árnövekedés. Ennek ellensúlyozására szintén lehetőséget biztosít a sokkal stabilabb áron beszerezhető, remekül lebomló tojáshéjőrlemény, amely akár 20–30 százalékban adagolva sem változtatja meg számottevően a – lebomló – műanyag tulajdonságait.
Fotó: PxHere, Stocksnap, Pexels