Skip to main content

A gép, amivel csökkentheti az ökológiai lábnyomát

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Egy átlagos magyar állampolgár több mint 65 kilogramm élelmiszert dob ki a szemétbe évente. A Sage új terméke, a FoodCycler azonban radikálisan csökkentheti a szemétbe kerülő élelmiszerek mennyiségét. A szerkezet által előállított ökocsipsszel pedig akár muskátlink növekedését is serkenthetjük.

 

Magyarországon egy év alatt 1,8 millió tonna szerves hulladék keletkezik, aminek harmada háztartásokban kerül a szemetesbe. A kukába dobott ennivaló nagy része készétel, zöldség, gyümölcs, kenyér, vagy péksütemény. Emellett főzés és étkezés közben is keletkezik élelmiszerhulladék, ám ezeknek sem kell a szemétbe kerülniük.

Sage SWR550 FoodCycler 02

Nem volna rossz valamit kezdeni a szerves hulladékkal. Például lehetne komposztálni. Mit tehet az, akinek nincs kertje vagy telke ahol a komposztálást elvégezze? Vesz egy komposztáló gépet. A Sage FoodCycler egyetlen használatával egy háztartás nyolcvan százalékkal csökkentheti az ökológiai lábnyomát.

Sage SWR550 FoodCycler 06 01Sage SWR550 FoodCycler 03 03A Sage komposztálójában egy 2 liter űrtartalmú vödör található, amit ha megtöltünk szerves konyhai hulladékkal (nyers vagy főtt ételmaradék, csont, zacc, tojáshéj, zöldség, gyümölcs, kenyér és a többi), a szerkezet 4-8 óra alatt 3 dl úgynevezett ökocsipszet készít belőle. A gép működése egyszerű, előbb hőt termel, dehidratálja és fertőtleníti a hulladékot, majd aprít és végül hűt. A kapott csipszet bio hulladékgyűjtőbe önthetjük, vagy tehetjük szobapálma, muskátli, de akár a paprika tövére is.

Sage SWR550 FoodCycler 05 02Sage SWR550 FoodCycler 04 04Nem ronthatjuk el a szerkezetet, mert ha túltömjük, egyszerűen nem indul el. A gép halk, 500 ciklust bíró szénszűrővel látták el, szagmentesen dolgozik. Egy ciklus alatt 0,8 kW energiát fogyaszt. A FoodCycler további előnye, hogy kevés helyet foglal, tisztítása egyszerű, hiszen az edényét mosogatógépben is el lehet mosni. A beltéri használatra szánt készülék forgalmazása októberben indul Magyarországon, a javasolt bruttó fogyasztói ára 160 ezer forint lesz.

Rutai Gergely, a Sage termékeit forgalmazó Fast Hungary Kft. marketing menedzserétől megtudtuk, hogy az ausztrál anyacég 1932-ben alapították, amelynek Európában forgalmazott termékei korábban Cutler vagy Breville néven is kaphatók voltak. 2013-ban a vállalat vezetése úgy döntött, hogy Európában egységesen Sage márkanév alatt kínálja termékeit, három éve Magyarországon is kizárólag ezen a néven kerülnek a boltok polcaira a különböző árucikkek.

Sage SWR550 FoodCycler 12

Rutai Gergely

A Breville-hez közel száz előremutató szabadalom köthető, például az ausztrál cég készített először elektromos szendvicssütőt vagy egykaros citrusprést. A konyhai gépei között megtalálhatók a professzionális kávé- és teafőzők, mini sütők, turmixgépek, ám legyen szó bármely termékről, általában 2-3 éves garanciát biztosít a cég a gépekre.

Sage SWR550 FoodCycler 11

Fodor Mariann és Fejszák Tamás

Fejszák Tamás a Sage és BOOOK Kitchen séfje, illetve Fodor Mariann egy közelmúltban rendezett sajtóeseményen be is mutatta a Sage termékeket működés közben. Tamás kiemelte, hogy például a kenyérpirító nem a megszokott rugós, hanem motoros elven működik, a kenyérszeleteket úgy nyeli el a szerkezet, mintha liften utaznának a fűtőszálakhoz. Lehetőség nyílik arra is, hogy a kenyérnek csak az egyik oldalát pirítsuk meg, mi több, fagyasztott kenyeret is lehet benne pirítani, amire külön program biztosít lehetőséget.

Sage SWR550 FoodCycler 10

Simon László

A koronavírus-járvány következtében megváltozott a piac, amiből megerősödve került ki a Sage is – közölte Simon László, a cég termékmenedzsere. A home office-ban sokan töltöttek a korábbinál több időt a konyhában, és ha már így adódott, rájöttek arra, hogy érdemes jobb minőséget venni. A Sage kétszeres bővülést könyvelhetett el az elmúlt másfél évben, Magyarországon az arány még ennél is magasabb, háromszorosára nőtt a forgalmuk.

 

Fotó: Sage, Aranyi Péter

 

Címkefelhő