Skip to main content

Három Michelin-csillag Horvátországban

| Gourmet Riporter | Kés, Villa, Iránytű

A Michelin Guide legújabb, horvátországi kiadványában összesen 62 éttermet értékeltek a kalauz szigorú inspektorai, közülük három is csillagot kapott. Ezzel déli szomszédunk megháromszorozta Michelin-csillaggal jutalmazott éttermeinek számát, és megközelítette Magyarországot, amelynek eggyel több csillagos vendéglátóhelye van.

 

A rovinji Monte megőrizte tavaly elnyert minősítését, az isztriai étterem mellett a két dalmát városban, Sibenikben a Pelegrini, valamint Dubrovnikban a 360° eslő ízben szerzett egy csillagot – írta a turizmus.com. – Inspektoraink bejárták az országot Isztriától Dubrovnikig, az adriai partok mentén, Zágrábon át a keleti határig, miközben egy gyorsan fejlődő gasztronómiai világot fedeztek fel, amelyet az isztriai és a dalmát konyha formál – nyilatkozta az új kalauz megjelenés kapcsán Michael Ellis, a Michelin nemzetközi igazgatója.

cro mich sibenik 011

– A kulináris színtér fejlődéséhez hozzájárulnak továbbá azok a fiatal séfek, akik utazásaik során kapcsolatba kerülnek európai kollegáikkal, új technológiákkal ismerkedhettek meg, ötleteket, koncepciókat leshettek el, amelyeket aztán szülőhazájukban használnak fel – tette hozzá.

A sibeniki Pelegriniben Rudolf Stefan séf izgalmas recepteket kreál, helyi alapokból, miközben a konyhafőnök személyisége is megjelenik minden ételben. A fogások letisztultak, egyszerűek és nagyon üdék. A dubrovniki 360° vendégei nem csupán a kikötőre nyíló csodálatos panorámát élvezhetik, hanem a Marijo Curic séf újító ötletei nyomán készülő mediterrán fogásokat. A receptek a helyi alapanyagokra épülve, kreatív technológiai megoldásokkal születnek meg.

cro mich sibenik 021

Az első horvátországi csillagot elnyerő rovinji Monte sikerrel tartotta meg minősítését. Mellettük a kalauz négy éttermet sorolt a kiváló ár-érték arányt kínáló Bib Gourmand kategóriába: a korculai Konoba Mate-t, a spliti Konoba Fetivit, az iloki Dunavot és a krapinai Vuglec Breg-et. Horvátország ezzel máris megelőzte hazánkat, hiszen nálunk három étterem nyerte el e címet, ám ma már csak a Petrus és a Fricska működik, a Laci! Konyha! sajnálatosan bezárt.

cro mich monte 011

Fotó: 360, Monte, Pelegrini

 

Címkefelhő