Skip to main content

Mandulát a fitt étrendbe!

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Napi ötvenhét gramm (nem sós!) mandula segíthet a megerőltető edzés utáni regenerációban – írja az Egészségügyi szakirodalmi tallózó oldalon Dobson Szabolcs gyógyszerész, címzetes egyetemi docens, a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság elnöke.

 

A Dobson Szabolcs által ismertetett, angol nyelvű tanulmány egy amerikai vizsgálatra épül, amelynek során 90 perces excentrikus gyakorlatot alkalmaztak izomkárosodás előidézésére hatvannégy nem elhízott felnőttnél, akik amúgy nem végeztek erősítő gyakorlatokat (30–65 évesek, testtömeg indexük < 30 kg/m2). (Az excentrikus izomműködés azt jelenti, hogy az izom úgy fejt ki erőt, hogy közben az eredése és tapadási pontja távolodik egymástól.)

Párhuzamos csoportokat alkotva a résztvevőket véletlenszerűen mandula (57 g/nap) vagy gabonaszelet (egyforma kalóriatartalommal) kezelési csoportokba sorolták a 17 gyakorlatból álló edzés előtt négy hétig. Vér- és 24 órás vizeletmintákat vettek a táplálékkiegészítés előtt és után, további vérmintákat az edzés után, majd naponta a regenerálódás további négy napján.

mandula 02 flickr

Az adatok alátámasztották a mandulafogyasztás némely pozitív hatását edzetlen embereknél az excentrikus gyakorlatokat követően a hangulati állapotra, az erő megőrzésére, az izomkárosodás mértékének csökkentésére, a bélből származó fenolos anyagcseretermékek képződésének növelésére és a plazma oxilipin DiHOME válasz megváltoztatására. A 12,13-DiHOME edzés utáni emelkedett plazmaszintje mandulafogyasztás esetén támogatja a pozitív anyagcsere-eredményeket a számukra szokatlan excentrikus edzéseken részt vevő felnőtteknél.

Dobson Szabolcs hozzáteszi: az utóbbi időben az oxilipinek közé tartozó 12,13-dihidroxi-9Z-oktadecénsav (12,13-diHOME) előtérbe került a tudományos szakirodalomban. A bizonyítékok azt mutatják, hogy elősegítheti a zsírsavak felszívódását a barna zsírszövetbe, hatékonyabbá teheti az elhízás és az anyagcsere-betegségek megelőzését és kezelését. A poszt bővebben itt található: https://www.facebook.com/groups/740482753554572/permalink/1231489384453904

Fotó: Flickr, Wikimedia

 

Címkefelhő