Skip to main content

A reformkenyerek hasznáról és káráról

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Egy új szakirodalmi értékelés eredményei arra utalnak, hogy az élelmi rostban, teljes kiőrlésű gabonában magas és/vagy funkcionális összetevőket tartalmazó reformkenyerek jótékony hatással lehetnek az éhomi vércukorszintre felnőtteknél, elsősorban 2. típusú cukorbetegségben szenvedőknél – tette közzé Dobson Szabolcs gyógyszerész az Egészségügyi szakirodalmi tallózó Facebook-oldalon.

 

Mint írja, a kenyér a gabonából származó szénhidrátok egyik fő forrása világszerte. A finomított, alacsony élelmi rosttartalmú és magas glikémiás indexű gabonafélék bőséges bevitele azonban összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség és más krónikus betegségek fokozott kockázatával. Ezért a kenyér összetételének javítása hatással lehet a lakosság egészségére.

A hivatkozott, új szisztematikus áttekintés és meta-analízis (korábbi vizsgálatok összesített elemzése) a reformkenyerek rendszeres fogyasztásának cukoranyagcserére gyakorolt hatását értékelte egészséges, szívanyagcsere kockázattal rendelkező vagy 2. típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek körében.

jokenyer rosszkenyer 01

Az áttekintett korábbi vizsgálatok kenyérfogyasztást tanulmányoztak felnőtteknél és cukoranyagcsere paraméterekről számoltak be. Huszonkét vizsgálat felelt meg a beválogatási kritériumoknak (1037 résztvevő).

A „szokásos”, avagy összehasonlító kenyérhez képest a reformkenyerek fogyasztása alacsonyabb éhgyomri vércukorszintet eredményezett (-0,21 mmol/L), de nem volt különbség az éhomi (éhgyomorra történő vizsgálat) inzulin, a HOMA-IR, a HbA1c, valamint az étkezés utáni glükózszint-emelkedés esetében. jokenyer rosszkenyer 03

Az alcsoport-elemzések csak a 2. típusú cukorbetegek körében mutattak ki jótékony hatást az éhomi vércukorszintre.
Összességében tehát túl sokat nem várhatunk a teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú reformkenyerektől, a legcélszerűbb az, ha kevés pékárut és tésztafélét fogyasztunk.

Forrás: https://www.facebook.com/groups/740482753554572/permalink/1264490901153752

Fotó: wholegraincouncil.org; cooking.nytimes.com; cresthillbakery.com

Címkefelhő