A szálloda, aminek saját farmja van
Ha a fenntarthatóságról beszélünk, nem is találhatnánk jobb példát egy zalakarosi vállalkozásnál. A cég több száz hektáros területen gazdálkodik, a hozzá tartozó farmon saját takarmánnyal táplálja a szabadon tartott tenyészállatokat, amelyek húsa, teje, tojása szállodájukban hasznosul. Nincs ökológiai lábnyom, a hotelbe látogatók friss, jó minőségű, házi alapanyagokból készült ételeket fogyaszthatnak. S hogy ne unatkozzanak, arról a Garabonciás Farmmal egybenőtt 7 Vezér Történelmi Kalandpark gondoskodik.
A Garabonciás Farm a szemnek oly kedves, lankás zalai dombok ölelésében terül el, mezsgyéje a termőföldig tart, alatta legelők nyújtózkodnak, a látóhatárt kazlak színesítik. Mi autóval közelítjük meg az objektumot, de az Aphrodite/Venus szálló(k) vendégei fogatot is választhatnak, ami a hoteltől a farmig szállítja őket.
A fenntarthatóságot szem előtt tartó Karos-Vet Kft. idén hármas jubileumot ünnepel: Dr. Virág Ernő tulajdonos 30 éve kezdte felvásárolni az itt álló egykori tsz-istállókat, tudjuk meg Kaiser Zsófiától, a 7 Vezér Történelmi Kalandpark és Garabonciás Farm munkatárástól. Az Aphrodite és Venus szállodát két évtizede birtokolják, és tíz éve látogathatják a farmot a szimbiózisban működő két hotel vendégei. A látogatás első órájában a vendégek felkereshetik az istállókat, azt követően számos szórakozási forma közül válogathatnak, erre később még visszatérünk.
Padlófűtéssel kedveskednek a csibéknek
Elindulunk Zsófival a farmon, hogy megismerkedjünk a gazdaságban zajló mindennapokkal. Öt istálló található a területen, az első a szarvasmarhák és a juhok téli szállása, de ugyancsak itt nevelik a Bábolna Tetra csibéket és a Broiler csirkéket. „A zöldségeket leszámítva minden, amit a szállodában felszolgálunk, a hústól kezdve a tejtermékeken át a tojásig, azt a tízhektáros farmon termeljük meg” – emeli ki Zsófia. (A rendelést minden nap reggel hétkor gyűjtik be a szálloda konyháján.) Elmondja azt is, hogy található a farmon még két sertés-, valamint egy-egy ló- és baromfiistálló is. Jelenleg épül egy új lovas istálló, hogy a farmon élő 27 ló még kényelmesebben elférjen.
Az első istállóban nevelik a napos csibéket. A több száz Bábolna Tetra-csibe (amelyeket egyébként nem helyben keltetnek, hanem naposan vesznek) infralámpa alatt melegedik, alulról pedig padlófűtést kapnak, hogy meg ne fázzanak. Miután megerősödnek, előnevelőbe, majd utónevelőbe kerülnek. A baromfikat nyáron 8, télen 12 hetesen vágják le. Mivel a tojóhibridet nem lehet tovább keresztezni, azokat a tojásokért tartják, amiből – ezt majd láthatjuk is – a szállodában rengeteg fogy minden nap.
A felnőtt szárnyasállomány 250–300 egyedet számlál, a tyúkok naponta 100–150 tojást tojnak, amit a szálloda teljes egészében feldolgoz. Hogy mindez miért fontos? Egyfelől a vendégek egészséges farmtojásokat fogyaszthatnak, másrészt hatalmas költségmegtakarítást jelent a cégnek. Az istállóban fecskecsaládok is otthonra leltek, szabadon röpködhetnek ki-be a fiókáikat táplálni.
A csirkeneveltetőből a szarvasmarha „bölcsődébe” térünk át, ahol a szopós borjak pihengetnek (a szarvasmarhákat háromhónapos korukig nevezik így). A borjak azért kerülnek ide, mert leválasztják őket az anyamarhákról, amelyeket a tejelőállásokba állítanak. Bár ez elsőre szívtelen és drasztikus lépésnek tűnik, de mint azt Kaiser Zsófiától megtudjuk, ez a borjúnak és nőstény marhának egyaránt érdeke. A borjakat nem tapossák szét a többiek; emellett azért is üdvös a lépés, mert – mivel javarészt Holstein-fríz és Magyar tarka kereszteződéséből nemesített tejelő fajtával dolgoznak – az anyaszarvasmarhák olyan tejmennyiséggel rendelkeznek, amit a borjak nem tudnának elfogyasztani.
Más a helyzet a húsmarháknál (amelyből kevesebb található a farmon), az esetükben rendelkezésre álló kevesebb tejet a borjak el tudják fogyasztani.
Egy Holstein-fríz egyébként napi 40–50 liter tejet is ad. Szerencsére a feleslegre van „vevő”, a szállodában tej, joghurt, sajt formájában minden nap a vendégek asztalára kerül. A szarvasmarhákat minden reggel és délután megfejik, a tejből egy hölgy helyben készíti a tejtermékeket. Kell ennél fenntarthatóbb megoldás? Vannak olyan tehenek, amelyeket akár a vállalkozókedvű látogatók is megfejhetnek. Kell ennél nagyobb kaland?
A bölcsiben darát és szálas takarmányt is kapnak a bocik, hogy kezdjenek hozzászokni a szilárd táplálékhoz. (Ennek hatására alakul ki az általános iskolás biológiaiórákról ismert négyüregű összetett gyomor, ami a kérődzőkre jellemző.) A bölcsődében és az óvodában féléves korukig tartják a borjakat, egyéves korukban pedig elválasztják az üszőket és a bikákat egymástól.
Ugyanebben az istállóban találkozhatunk juhokkal (rackával, merinóival és Suffolkkal, utóbbit a húsa miatt tartják), valamint alpesi és parlagi kecskékkel. Ez az istálló az állatok téli szállása, egyébként karámokban, szabadon tartják a nyájat, kedvükre legelhetnek a „biofűnyírók”.
A két sertésistállóhoz tartozó részen nyugodtan dagonyázhatnak a pocsolyákban a húsukért tartott Hampshire, valamint az állomány szaporodását biztosító Magyar nagyfehér és Magyar lapály konda egyedei.
Helyben termelt takarmánnyal táplálják az állatokat
Kiérünk a baromfiudvarhoz, ahol a szárnyasok mellett egy csüngőhasú sertés is röfög, ami éppen wellnessezik a szemes kukoricán hemperegve. A tyúkok mellett található az udvarban még pulyka, kacsa, gyöngytyúk is. A tyúkoknak az istállóban alakították ki az önitató rendszert, egyébként egész nap szabadon legelhetnek, kapirgálhatnak, napozhatnak, magukba gyűjtve a D-vitamint.
Innen a madárházhoz sétálunk át, ahol törpetyúk, díszgalamb, pávagalamb, hullámos papagáj, fácán egyedekkel találkozhatnak a látogatók, sőt, itt kaptak helyet a nyulak is.
Az istállók előtt kialakított karámokban nemcsak szarvasmarhák (a bikáknak külön karámja van), hanem egy szürkemarha és törpezebuk is vígan lakmározzák a takarmányt. Utóbbiak púpja ugyanazt a célt szolgálja, mint a tevéké: a zsírszövet folyadékot raktároz.
A szálas takarmányt, lucernát és a különböző gabonákat 300 hektáron termelik, ezt fogyasztják az állatok. (Az ehhez szükséges gépparkkal még bérmunkát is vállalnak.) Így az állatok jó minőségű, és ami szintén fontos, saját táplálékhoz jutnak.
A haszonállatokat helyben vágják le, a húst annak megfelelően szállítják a szálloda konyhájára, mennyi tőke- és feldolgozott húsra van szüksége a szállodának. Nem csak húsok kerülnek a vendégek asztalára: párizsi, szalámi, kolbász, sonka, disznótoros. A kolbászt, szalámit, sonkát is itt helyben, a farmon készítik.
Amikor a lovak kinevetik a terelőkutyát
Ha visszafelé kanyarodunk, egy hatalmas lovaspályához érünk, itt tartják a lovas edzéseket. Csikók is virgonckodnak a harsány zöld gyepen, féléves korukig lehetnek a kancákkal. Szintén itt legelnek az újonnan a ménesbe kerülő egyedek. A lovakat kizárólag a vendégek sportigényei, valamint a fogatok vontatása miatt tartják. Kedvünkért Malibu, Zsófia border collie-ja terelőbemutatót tart a karámban. Mivel több hátassal együtt nőtt fel, a lovak nem mindig veszik komolyan szándékait, elviccelődnek a kutyával.
A lovak ősztől tavaszig hatalmas területen legelészhetnek, nyáron, a melegben a hűs istállókban pihennek. A szálloda vendégei egy másik pályán is lovagolhatnak, ami egy téglavár udvarán található, ugyanitt áll a színpad, ahol előadásokat rendeznek. A lovakkal lehetőség nyílik futószáras, egyéni vagy tereplovaglásra, de akár ugratásra is. A farmon két póniló is él a gyerekek legnagyobb örömére.
A terület hátsó traktusán érjük el az utolsó karámot, ahol szamarak legelnek, jól megférnek egy lámával és egy emuval. A szamarak története elég vicces: először csak egy egyed került a farmra azzal a céllal, hogy gyerekek a csacsi hátára is felülhessenek, de attól kezdve, hogy kötőfék került Józsi, a szamár nyakába, egy tapodtat sem volt hajlandó lépni. Ezért hoztak nekik egy nőstényt, és hamarosan gyarapodni kezdett a szamárcsalád. Palika, a láma azért került a farmra, mert fajtársaival nem „jött ki”, ezért gazdái meghirdették. A szamarakkal kiváló kapcsolatot ápol.
Az istállók között 13 kutya (több mentett) is sétálgat, pihenget, mindegyik barátságos, hagyják magukat simogatni. A farmon állnak gyümölcsfák, barack, szilva, és tervezik, hogy a közeljövőben zöldségeskertet is telepítenek.
Disznóvágás, íjászat, arcképcsarnok
Míg beszélgetünk, vissza is érünk a farm központjába, ahol egy nyári vagy látványkonyha is található, amelynek disznóvágás során, nyári táboroztatás, esetleg csapatépítők alkalmával veszik nagy hasznát, ilyenkor ugyanis közös főzéseket rendeznek. Disznóvágáskor a bátrabb vendégeknek akár a pörzsölőt is odaadják.
Kaiser Zsófia
A turistaszezon a gyógyvíz miatt Zalakaroson egészéves, igaz, májustól egyre többen látogatnak a zalai városba, a csúcsszezon természetesen itt is a nyár. Ezért a farmon három lovastábort is szerveznek, minden nyári hónapban egyet-egyet. A gyerekeket azokban a jurtákban szállásolják el, amelyekben a hétköznapokban honfoglaláskori kiállítások láthatók.
A farmon nem csak állatokat lehet nézni és simogatni, számos kaland is vár gyerekekre, felnőttekre egyaránt Az említett sátrakban a kiállítás tekinthető meg, és a lovaglás mellett kipróbálható az íjászat is: öt nyílvesszőt kapunk, hogy képességeinket próbára tegyük.
Tesztelhető a quados tudás is, az elektromos járgányokkal házi versenypályán kanyaroghatnak az érdeklődők. A quadok kis sebessége miatt a tevékenység elsősorban a gyerekek számára lehet izgalmas, vagy azoknak, akik még soha nem ültek ilyen járművön.
A szolgáltatások Garabonciás tallérral vehetők igénybe, egy tallér 1000 forintba kerül és a szálloda recepióján lehet megvásárolni. A komplexum felnőtt kísérettel látogatható; gyerekeknek 3-6 éves korig 600 forint a belépés, 6–12 éves korig 1500, felnőtteknek 2500 forint a belépőjegy, a szállóvendégeknek azonban csak 2000 forint. A lovasszekér a zalakarosi Aphrodite Hotel**** bejáratától indul minden nap 10 és 13:30-kor – előzetes jelentkezés alapján, illetve minimum 4 fő jelentkezése esetén.
A Garabonciás Farmon a magház megtekintése csak vezetővel lehetséges. A 7 Vezér Történelmi Kalandpark két állandó kiállítása a megváltott belépőjegyekkel szabadon megtekinthető és az alábbiakat tartalmazzák: a hét jurtában a honfoglalást mutatják be a jelenkor legújabb kutatási eredményeinek felhasználásával; a várban a magyar királyok arcképcsarnoka, rövid élettörténetük tekinthető meg.