Skip to main content

A szálloda, aminek saját farmja van

| Bojtos Anita - Velkei Tamás | Fitt és fenntartható

Ha a fenntarthatóságról beszélünk, nem is találhatnánk jobb példát egy zalakarosi vállalkozásnál. A cég több száz hektáros területen gazdálkodik, a hozzá tartozó farmon saját takarmánnyal táplálja a szabadon tartott tenyészállatokat, amelyek húsa, teje, tojása szállodájukban hasznosul. Nincs ökológiai lábnyom, a hotelbe látogatók friss, jó minőségű, házi alapanyagokból készült ételeket fogyaszthatnak. S hogy ne unatkozzanak, arról a Garabonciás Farmmal egybenőtt 7 Vezér Történelmi Kalandpark gondoskodik.

 

A Garabonciás Farm a szemnek oly kedves, lankás zalai dombok ölelésében terül el, mezsgyéje a termőföldig tart, alatta legelők nyújtózkodnak, a látóhatárt kazlak színesítik. Mi autóval közelítjük meg az objektumot, de az Aphrodite/Venus szálló(k) vendégei fogatot is választhatnak, ami a hoteltől a farmig szállítja őket.zalakaros 29A fenntarthatóságot szem előtt tartó Karos-Vet Kft. idén hármas jubileumot ünnepel: Dr. Virág Ernő tulajdonos 30 éve kezdte felvásárolni az itt álló egykori tsz-istállókat, tudjuk meg Kaiser Zsófiától, a 7 Vezér Történelmi Kalandpark és Garabonciás Farm munkatárástól. Az Aphrodite és Venus szállodát két évtizede birtokolják, és tíz éve látogathatják a farmot a szimbiózisban működő két hotel vendégei. A látogatás első órájában a vendégek felkereshetik az istállókat, azt követően számos szórakozási forma közül válogathatnak, erre később még visszatérünk.

 

Padlófűtéssel kedveskednek a csibéknek

 

Elindulunk Zsófival a farmon, hogy megismerkedjünk a gazdaságban zajló mindennapokkal. Öt istálló található a területen, az első a szarvasmarhák és a juhok téli szállása, de ugyancsak itt nevelik a Bábolna Tetra csibéket és a Broiler csirkéket. „A zöldségeket leszámítva minden, amit a szállodában felszolgálunk, a hústól kezdve a tejtermékeken át a tojásig, azt a tízhektáros farmon termeljük meg” – emeli ki Zsófia. (A rendelést minden nap reggel hétkor gyűjtik be a szálloda konyháján.) Elmondja azt is, hogy található a farmon még két sertés-, valamint egy-egy ló- és baromfiistálló is. Jelenleg épül egy új lovas istálló, hogy a farmon élő 27 ló még kényelmesebben elférjen. zalakaros 28Az első istállóban nevelik a napos csibéket. A több száz Bábolna Tetra-csibe (amelyeket egyébként nem helyben keltetnek, hanem naposan vesznek) infralámpa alatt melegedik, alulról pedig padlófűtést kapnak, hogy meg ne fázzanak. Miután megerősödnek, előnevelőbe, majd utónevelőbe kerülnek. A baromfikat nyáron 8, télen 12 hetesen vágják le. Mivel a tojóhibridet nem lehet tovább keresztezni, azokat a tojásokért tartják, amiből – ezt majd láthatjuk is – a szállodában rengeteg fogy minden nap.

A felnőtt szárnyasállomány 250–300 egyedet számlál, a tyúkok naponta 100–150 tojást tojnak, amit a szálloda teljes egészében feldolgoz. Hogy mindez miért fontos? Egyfelől a vendégek egészséges farmtojásokat fogyaszthatnak, másrészt hatalmas költségmegtakarítást jelent a cégnek. Az istállóban fecskecsaládok is otthonra leltek, szabadon röpködhetnek ki-be a fiókáikat táplálni.zalakaros 35A csirkeneveltetőből a szarvasmarha „bölcsődébe” térünk át, ahol a szopós borjak pihengetnek (a szarvasmarhákat háromhónapos korukig nevezik így). A borjak azért kerülnek ide, mert leválasztják őket az anyamarhákról, amelyeket a tejelőállásokba állítanak. Bár ez elsőre szívtelen és drasztikus lépésnek tűnik, de mint azt Kaiser Zsófiától megtudjuk, ez a borjúnak és nőstény marhának egyaránt érdeke. A borjakat nem tapossák szét a többiek; emellett azért is üdvös a lépés, mert – mivel javarészt Holstein-fríz és Magyar tarka kereszteződéséből nemesített tejelő fajtával dolgoznak – az anyaszarvasmarhák olyan tejmennyiséggel rendelkeznek, amit a borjak nem tudnának elfogyasztani.zalakaros 04Más a helyzet a húsmarháknál (amelyből kevesebb található a farmon), az esetükben rendelkezésre álló kevesebb tejet a borjak el tudják fogyasztani.

Egy Holstein-fríz egyébként napi 40–50 liter tejet is ad. Szerencsére a feleslegre van „vevő”, a szállodában tej, joghurt, sajt formájában minden nap a vendégek asztalára kerül. A szarvasmarhákat minden reggel és délután megfejik, a tejből egy hölgy helyben készíti a tejtermékeket. Kell ennél fenntarthatóbb megoldás? Vannak olyan tehenek, amelyeket akár a vállalkozókedvű látogatók is megfejhetnek. Kell ennél nagyobb kaland?zalakaros 05A bölcsiben darát és szálas takarmányt is kapnak a bocik, hogy kezdjenek hozzászokni a szilárd táplálékhoz. (Ennek hatására alakul ki az általános iskolás biológiaiórákról ismert négyüregű összetett gyomor, ami a kérődzőkre jellemző.) A bölcsődében és az óvodában féléves korukig tartják a borjakat, egyéves korukban pedig elválasztják az üszőket és a bikákat egymástól.

Ugyanebben az istállóban találkozhatunk juhokkal (rackával, merinóival és Suffolkkal, utóbbit a húsa miatt tartják), valamint alpesi és parlagi kecskékkel. Ez az istálló az állatok téli szállása, egyébként karámokban, szabadon tartják a nyájat, kedvükre legelhetnek a „biofűnyírók”.zalakaros 02A két sertésistállóhoz tartozó részen nyugodtan dagonyázhatnak a pocsolyákban a húsukért tartott Hampshire, valamint az állomány szaporodását biztosító Magyar nagyfehér és Magyar lapály konda egyedei.

 

Helyben termelt takarmánnyal táplálják az állatokat

 

Kiérünk a baromfiudvarhoz, ahol a szárnyasok mellett egy csüngőhasú sertés is röfög, ami éppen wellnessezik a szemes kukoricán hemperegve. A tyúkok mellett található az udvarban még pulyka, kacsa, gyöngytyúk is. A tyúkoknak az istállóban alakították ki az önitató rendszert, egyébként egész nap szabadon legelhetnek, kapirgálhatnak, napozhatnak, magukba gyűjtve a D-vitamint.

Innen a madárházhoz sétálunk át, ahol törpetyúk, díszgalamb, pávagalamb, hullámos papagáj, fácán egyedekkel találkozhatnak a látogatók, sőt, itt kaptak helyet a nyulak is.zalakaros 08Az istállók előtt kialakított karámokban nemcsak szarvasmarhák (a bikáknak külön karámja van), hanem egy szürkemarha és törpezebuk is vígan lakmározzák a takarmányt. Utóbbiak púpja ugyanazt a célt szolgálja, mint a tevéké: a zsírszövet folyadékot raktároz.

A szálas takarmányt, lucernát és a különböző gabonákat 300 hektáron termelik, ezt fogyasztják az állatok. (Az ehhez szükséges gépparkkal még bérmunkát is vállalnak.) Így az állatok jó minőségű, és ami szintén fontos, saját táplálékhoz jutnak.zalakaros 01A haszonállatokat helyben vágják le, a húst annak megfelelően szállítják a szálloda konyhájára, mennyi tőke- és feldolgozott húsra van szüksége a szállodának. Nem csak húsok kerülnek a vendégek asztalára: párizsi, szalámi, kolbász, sonka, disznótoros. A kolbászt, szalámit, sonkát is itt helyben, a farmon készítik.

 

Amikor a lovak kinevetik a terelőkutyát

 

Ha visszafelé kanyarodunk, egy hatalmas lovaspályához érünk, itt tartják a lovas edzéseket. Csikók is virgonckodnak a harsány zöld gyepen, féléves korukig lehetnek a kancákkal. Szintén itt legelnek az újonnan a ménesbe kerülő egyedek. A lovakat kizárólag a vendégek sportigényei, valamint a fogatok vontatása miatt tartják. Kedvünkért Malibu, Zsófia border collie-ja terelőbemutatót tart a karámban. Mivel több hátassal együtt nőtt fel, a lovak nem mindig veszik komolyan szándékait, elviccelődnek a kutyával.zalakaros 07A lovak ősztől tavaszig hatalmas területen legelészhetnek, nyáron, a melegben a hűs istállókban pihennek. A szálloda vendégei egy másik pályán is lovagolhatnak, ami egy téglavár udvarán található, ugyanitt áll a színpad, ahol előadásokat rendeznek. A lovakkal lehetőség nyílik futószáras, egyéni vagy tereplovaglásra, de akár ugratásra is. A farmon két póniló is él a gyerekek legnagyobb örömére.zalakaros 18A terület hátsó traktusán érjük el az utolsó karámot, ahol szamarak legelnek, jól megférnek egy lámával és egy emuval. A szamarak története elég vicces: először csak egy egyed került a farmra azzal a céllal, hogy gyerekek a csacsi hátára is felülhessenek, de attól kezdve, hogy kötőfék került Józsi, a szamár nyakába, egy tapodtat sem volt hajlandó lépni. Ezért hoztak nekik egy nőstényt, és hamarosan gyarapodni kezdett a szamárcsalád. Palika, a láma azért került a farmra, mert fajtársaival nem „jött ki”, ezért gazdái meghirdették. A szamarakkal kiváló kapcsolatot ápol.zalakaros 20Az istállók között 13 kutya (több mentett) is sétálgat, pihenget, mindegyik barátságos, hagyják magukat simogatni. A farmon állnak gyümölcsfák, barack, szilva, és tervezik, hogy a közeljövőben zöldségeskertet is telepítenek.

 

Disznóvágás, íjászat, arcképcsarnok

 

Míg beszélgetünk, vissza is érünk a farm központjába, ahol egy nyári vagy látványkonyha is található, amelynek disznóvágás során, nyári táboroztatás, esetleg csapatépítők alkalmával veszik nagy hasznát, ilyenkor ugyanis közös főzéseket rendeznek. Disznóvágáskor a bátrabb vendégeknek akár a pörzsölőt is odaadják.
zalakaros zsofi

Kaiser Zsófia

A turistaszezon a gyógyvíz miatt Zalakaroson egészéves, igaz, májustól egyre többen látogatnak a zalai városba, a csúcsszezon természetesen itt is a nyár. Ezért a farmon három lovastábort is szerveznek, minden nyári hónapban egyet-egyet. A gyerekeket azokban a jurtákban szállásolják el, amelyekben a hétköznapokban honfoglaláskori kiállítások láthatók.

A farmon nem csak állatokat lehet nézni és simogatni, számos kaland is vár gyerekekre, felnőttekre egyaránt Az említett sátrakban a kiállítás tekinthető meg, és a lovaglás mellett kipróbálható az íjászat is: öt nyílvesszőt kapunk, hogy képességeinket próbára tegyük.zalakaros 25 Tesztelhető a quados tudás is, az elektromos járgányokkal házi versenypályán kanyaroghatnak az érdeklődők. A quadok kis sebessége miatt a tevékenység elsősorban a gyerekek számára lehet izgalmas, vagy azoknak, akik még soha nem ültek ilyen járművön.

A szolgáltatások Garabonciás tallérral vehetők igénybe, egy tallér 1000 forintba kerül és a szálloda recepióján lehet megvásárolni. A komplexum felnőtt kísérettel látogatható; gyerekeknek 3-6 éves korig 600 forint a belépés, 6–12 éves korig 1500, felnőtteknek 2500 forint a belépőjegy, a szállóvendégeknek azonban csak 2000 forint. A lovasszekér a zalakarosi Aphrodite Hotel**** bejáratától indul minden nap 10 és 13:30-kor – előzetes jelentkezés alapján, illetve minimum 4 fő jelentkezése esetén.zalakaros 16A Garabonciás Farmon a magház megtekintése csak vezetővel lehetséges. A 7 Vezér Történelmi Kalandpark két állandó kiállítása a megváltott belépőjegyekkel szabadon megtekinthető és az alábbiakat tartalmazzák: a hét jurtában a honfoglalást mutatják be a jelenkor legújabb kutatási eredményeinek felhasználásával; a várban a magyar királyok arcképcsarnoka, rövid élettörténetük tekinthető meg.

 

Címkefelhő