Skip to main content

„Tényleg számít, hogy mit eszünk”

| Velkei Tamás | Fitt és fenntartható

Hogyan fordíthat egy betegség az egészséges élelmiszerek, egy vállalkozás elindítása, hovatovább a csokoládékészítés felé? Az Agárdon működő, a közelmúltban hazai és nemzetközi díjakat nyerő Chocorinónál már tudják. Riportunkból receptjük mellett az is kiderül, miként lehet összeegyeztetni az „édesség” készítését az egészséges életmóddal.

 

A Chocorino kis családi vállalkozás Agárdon, amelyet feleség és férj, Vizi-Demjén Alma és Vizi Sándor visz. Alma élelmiszermérnök, a most három gyermeket nevelő, gyesen lévő anyuka korábban hét évet dolgozott egy nagy multinál, férje pénzügyi területen dolgozik. Alma akkor kezdett el foglalkozni a csokoládékészítéssel, miután életet adott első kislányuknak. Szerettek volna vállalkozást indítani, ami hosszútávon jövedelmező lehet, a csokit pedig mindig is szerette a család.

chocorino 04

Joggal teheti fel az olvasó a kérdést, csupán a csokoládé szeretete elég egy – mára sikeres – vállalkozás elindításához? Más indíttatás is kellett, bár erről a család örömmel lemondott volna. Almánál ugyanis endometriózist diagnosztizáltak, ami miatt nagyon erős diétára tért át a család. A házaspár teljesen megváltoztatta az életmódját, az étrendjét, tejterméket például egyáltalán nem fogyasztanak, de leszoktak a finomított szénhidrátokról is. Kevés cukor található a háztartásban; a gyermekek kedvelik az étcsokit, sőt, gyakran fogyasztanak a száz százalékos táblából is. Utóbbira még visszatérünk

– Ekkor döbbent rá a család: tényleg számít, hogy mit eszünk – mondja Alma, aki ugyan a csokoládékészítés miatt olykor fogyaszt minimális mennyiségben cukrot, de diétáját jobbára azóta is tartja. Emellett nagyon figyelnek az alapanyagokra is, hogy miből készítsék az ételeiket. A zöldségeket helyi organikus kertészetektől szerzik be, a gabonákat (hajdina, köles, zab) megbízható biobolttól rendelik.

chocorino 03

Persze mindez még mindig nem ad magyarázatot arra, hogy kerül a képbe a csokoládé. – A kakaóbab nagyon egészséges, de egy átlagos táblás csokoládéba sajnos kevés jut belőle. Megfordítottuk a cukor és a bab arányát, az előbb említettek miatt tejcsokoládét pedig egyáltalán nem is készítünk. A kakaóbabot sokan vásárolják, akik az egészséges életmódra törekszenek, hiszen magas antioxidáns-tartalmú. Érdekes, de jellemzően bioboltokban kapható, mi ezen is változtattunk: a csokoládék mellett pörkölt kakaóbabot is kínálunk – sorolja Alma.

chocorino 02

Nem értenek egyet azokkal, akik úgy vélekednek, hogy sok cukor és tej kell a jó csokoládéhoz, szerintük ugyanis elég „csupán” jó minőségű kakaóbabbal dolgozni. Ha a vásárló célja az antioxidáns bevitele, egyébként is biztosan a hasonló termékekre szavaz. Hosszas keresgélés után esett a választásuk az ecuadori kakaóbabra, a kutatásban az ecuadori nagykövetség is sokat segített a magyar vállalkozásnak. Azóta is csak az egyenlítői országból érkező kakaómasszát vagy babot használnak a gyártáshoz. chocorino 09

S hogy miért éppen ecuadori? A család úgy véli, az ősi ecuadori kakaóbab aromája eltér a többitől, ízben a leggazdagabb, egyben a legegészségesebb is, ezért is esett rá a Viziék választása. Három féle babbal dolgoznak, napon szárítottal, pörkölttel és limitált mértékben saját pörköléssel. Az első a legkesernyésebb, a második intenzív ízű, míg a harmadik kíméletesen pörkölt bab a leginkább ízgazdagabb.

chocorino 05

Almáék szerettek volna olyan csokoládéval megjelenni a piacon, ami minél kevesebb, de egészséges(ebb) összetevőből áll, ezért készítenek például mézes csokoládékat, amelyekben a természetes édesítő pótolja a cukrot. A kakaóbab mellé magyar akácmézet kevernek, 90 és 75 százalékos kakaótartalmú táblákat készítenek. Ezek a csokoládék jelenleg a legkelendőbb termékeik.

Ám a cég kínálatában – az egészséges vonal mentén haladva – 100 százalékos kakaótartalmú csokoládé is található. A cukorbetegek gyakran vásárolják is, mert sokan nem szeretnének olyan csokoládét fogyasztani, amiben édesítőszerek találhatók. (Amelyek közül több nem is túlzottan egészséges – a szerk.) – Ha valaki nem úgy áll hozzá, hogy a csokoládénak édesnek kell lennie, finomnak találja a száz százalékos kakaótartalmú táblánkat is – vélekedik Alma.

chocorino 10

Ráadásul készítenek ebből a fajtából feltéttel is táblát, ez esetben kakaóbabtörettel vagy liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsökkel szórják meg a csokoládét. A málnás és epres verzió különösen népszerű a vásárlóik körében. A családi vállalkozásnál kapható gyógynövényes csokoládé is, Alma ugyanis minden kombinációt az íz és az egészségesség szempontjából közelít meg.

chocorino 01

Táblás csokoládéik arról is felismerhetők, hogy a közepük lyukas, és a termékekhez két pörkölt kakaóbabot csomagolnak. E missziójuk lényege, hogy a legtöbb embernek valójában fogalma sincs az eredeti kakaóbabról, hogy néz ki, milyen az íze, hiszen a kommersz temékek igencsak eltávolodtak a gyümölcstől. Ezért a Chororinónál a középpontba helyezték a babot, szó szerint. Persze szállítás közben nyilván elmozdulnak a babok középről, de jó játék lehet, hogy a tábla mozgatásával visszataláljunk a szemekkel a lyukba.

Más küldetése is van a cégnek: a vállalati társadalmi felelősségvállalás jegyében minden legyártott századik tábla csokoládéjukat a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványnak adományozzák. A tavaszi karantén ideje alatt pedig a cég hétszáz tábla csokoládéval tartotta a lelket a kórházi dolgozókban.

chocorino 08

A vállalkozás az eddigi kis lépések után idén gondolt egy merészet, és elhatározta: benevezik termékeiket a Great Taste Awardsra, a világ legnagyobb élelmiszeripari versenyére. Bíztak benne, hogy sikert érhetnek el, mert vakteszten dől el, hogy a szigorú ítészek, mely terméket jutalmazzák egy, kettő vagy három csillaggal, nem számít a cégek múltja vagy mérete (az idei versenyről ITT OLVASHAT BŐVEBBEN).

A kézműves manufaktúra két csokoládéval nevezett, a 70 százalékos csokoládéja fekete ribizlivel el is hozott egy csillagot Londonból. Nagy volt az öröm azon a héten, mert nemcsak Angliában ért el sikert a vállalkozás, de itthon is: a Chocorino elnyerte Az Év Széchenyi vállalkozása 2020 - Az Év Felelős Üzleti Vállalkozása díjat a III. kategóriában. A vállalkozás folyamatosan halad előre, a következő tervük újabb gépek beszerzése, hogy a távlati célt elérjék, és a jövőben már bean to bar táblákat is készíthessenek.

 

 

Címkefelhő