Skip to main content

Szörpök, likőrök, teák készülnek a bencés majorságban

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Tihany neve egybeforrott a levendulával és az illatozó gyógynövény kapcsán megrendezett fesztivállal. Ilyenkor sokan gyűjtenek az balzsamos, lila virágból a település határában elterülő levendulatáblában, azt azonban kevesebben tudják, hogy a tihanyi apátság is rendelkezik ültetvénnyel a Belső-tó partján. Az itt termő növényt számos célra használják, még likőrt is készítenek belőle.Aki járt már Zircen vagy Pannonhalmán, bizonyára komoly elvárásokkal lépheti át a tihanyi bencés szerzetesek épületegyüttesének kapuját is, már ami az apátságokban előállított minőségi termékeket illeti. A zirci vagy a pannonhalmi apátsághoz hasonló nagy szortimentet azonban Tihanyban nem tudnak kialakítani, mert nincs meg hozzá a kellő hely.

tihanyi termékek 01tihanyi termékek 02Ugyanakkor valószínűleg nem távozik a turista üres kézzel a tihanyi látogatást követően sem. Az apátságban ugyanis készítenek kétféle likőrt, az egyik az „András királykeserű”, a másik ital a király felesége után az „Anasztázia királyné” elnevezést kapta.

Előbbi 38 fajta gyógynövényből készül, a másik kizárólag a bevezetőben már említett levendulából, amelyet a Belső-tó partján elterülő mezőn termesztenek. Az András királykeserűvel egyébként csokoládébonbonokat is megtöltenek, ami szintén ínyes csemege. Szintén az apátság héthektáros majorságából származó különleges illatú növénnyel ízesítik az apátsági búzasört.

Az apátság a gyógylikőrök és édes finomságok mellett gyógyteákat is készít Gellért atya teái néven, amelyekből évi hárommázsányi különböző keveréket állítanak össze. Az apátság konyháján készül a citromfű- és levendulaszörp is, amelyek talán a legnépszerűbb termékek.

tihanyi termékek 03

– Amelyik termékünknek a címkéjén az áll, hogy itteni alapanyagból készül, biztos lehet benne a turista, hogy abból készül, ha pedig azt olvassa a terméken, hogy kézműves, akkor valóban az. Ha az emberek azt kapják, amit ígérnek nekik, akkor készek áldozni a termékre – mondja Barkó Ágoston bencés atya.

tihanyi termékek 06

Mindezek mellett az apátság szervez olyan, előre meghirdetett gasztronómiai programokat is, amelyeket a kolostor konyháján bonyolítanak le, tudjuk meg Ágoston atyától. Ilyenkor alkalmakkor meg lehet kóstolni a tihanyi apátrétest, amelynek pontos receptje ugyan titkos, de a főbb összetevői alapján is összecsordul a nyáj a vendég szájában.

A rétesbe túrós, mákos és diós palacsintát fűznek be, ezeken kívül kerül még a töltelékbe az apátsági András királykeserűből is egy kevés, amit összekevernek áfonyalekvárral, továbbá egy kis puding. Hát ember legyen a talpán, aki ennek ellent tud állni.

tihanyi termékek 07

A negyven évvel ezelőtt forgatott Pogány Madonna című film előtt tisztelegve az apátságban bizonyos időközönként rendeznek egy különleges programot is, amelyen az érdeklődők bejárhatják az egykori forgatási helyszíneket. A program mindig úgy zárul, hogy a filmben látható retró ételekből kínálnak kóstolót a vendégeknek, persze kicsit átdolgozva a mai ízlés szerint.

tihanyi termékek 09

Az apátság épületének tőszomszédságában található az Apátsági Rege Cukrászda is, amellyel jó kapcsolatot ápolnak a bencés szerzetesek. A cukrászdában – sok más finomság mellett – árulnak olyan termékeket, amelyek apátsági receptek alapján készülnek. Aki felkeresi a cukrászdát, a levendulás krémest semmiképpen ne hagyja ki, de az sem jár rosszul, aki a csupa csoki Balatoni vitrolást vagy a Rákóczi túróst választja. A teraszról a vándor elé táruló panorámáról pedig csak egy szó jut eszünkbe: lenyűgöző.

Fotó: Bártfay Dávid, Gourmet Riporter

 

Címkefelhő