
Harmonikus ízvilág: mákos–fehér csokis almatorta
A Magyarország Cukormentes Tortája program hobbicukrászok számára rendezett versenyét idén a solymári Hesz Rita nyerte mákos–fehér csokis almatorta elnevezésű alkotásával. A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát- és kalóriaértékének köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető.
A Magyarország Cukormentes Tortája hobbicukrászok háziversenyének döntősei a Zsolnay Kávéházban mutatták be alkotásaikat. A legnépszerűbb alapanyag idén a málna, a mák, a szilva, a kávé és a pisztácia volt, de olyan különleges alkotóelem használatára is vállalkoztak a hobbicukrászok, mint a hibiszkusz, a cékla, a kecskesajt vagy a bab.
A zsűri a győztes kiválasztásakor ugyanazt a szempontrendszert követte, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen. A döntésnél a harmonikus ízvilág mellett a torta kivitelezését is értékelték, ahogy fontos szempont volt a versenyművek energiatartalma és szénhidrát értéke is.
A tíz döntős torta kóstolása után a Zila László cukrászmester által vezetett zsűri kihirdette az idei verseny legjobbját, amely a mákos–fehér csokis almatorta lett. A győztes édesség készítője, Hesz Rita a torta harmonikus ízvilágával vívta ki a zsűritagok elismerését. Az édesség kedvező tápértékadatokkal rendelkezik: szeletenként 10,5 gramm szénhidrátot és 202,8 kalóriát tartalmaz. A nyertes hobbicukrász a háziverseny fődíját, a Beurer Medical Hungary Kft. HealthManager csomagját kapta.
Bence kedvence
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy Dcont ETALON vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel, melyet a Bence kedvence torta készítője, Éber Zsuzsanna vihetett haza.
A versenyben évről évre többen vállalkoznak arra, hogy gyógynövényt vagy gyógyhatású alapanyagot használjanak fel tortájuk megalkotásához. A zsűri asztalára idén is kerültek különleges kreációk, melyek közül különdíjjal értékelték a legötletesebb, legfinomabb alkotást. Alkonyat elnevezésű tortájával Szántó Éva nyerte a különdíjat, mely egy gyógyteákat és könyveket tartalmazó csomag, a Diabess Kft. felajánlásából. Valamennyi döntős átvehette a verseny támogatóinak ajándékait, valamint a 100 százalékban természetes összetételű, Great Taste-díjas hidegen sajtolt olajokat, gluténmentes liszteket és magkrémeket gyártó Grapoila termékcsomagját is.
A háziverseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptek hamarosan nyilvánosak lesznek az alapítvány blogján (cukkerberg.blog.hu).
Alkonyat
A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Zsolnay Kávéház és a Wessling Hungary Kft. A profi cukrászok versenyében az idei győztes a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián hozzáadott cukor nélkül készült alkotása, a Beszterce rózsája elnevezésű torta lett.