Skip to main content

Egyre többen foglalkoznak biogazdálkodással

| Juhász Péter | Fitt és fenntartható

A koronavírus-járvány átformálta az életünket. A kevés pozitív hatásának egyike, hogy sokan fordultak az egészséges táplálkozás, azon belül is a saját zöldségek és gyümölcsök termesztésének irányába. Becslések szerint Magyarországon idén már 50 ezernél is több háztartás foglalkozott a bio zöldségek és gyümölcsök termesztésével. Ez a szám azonban még mindig távol áll a környező országok eredményétől.

 

A kényszerű otthonlét még annak is meghozta a kedvét a kertészkedéshez, akinek eddig eszébe sem jutott a saját kertjében termelni. Kertészkedni nemcsak jó hobbi, hanem hasznos is, ezért határoztak sokan úgy, hogy a kémiai szerekkel kezelt zöldségek és gyümölcsök helyett saját maguk termesztik meg azt, amit elfogyasztanak.

Ezzel együtt még népszerűbbé vált a biokertészkedés, az otthoni zöldség és gyümölcs vegyszerek nélküli, biológiai növényvédelemmel támogatott termesztése. Megnőtt a kereslet a vegyszermentes vetőmagok, palánták és gyümölcsfák, illetve az ehhez kapcsolódó alternatív növényvédelmi megoldások iránt is. Az elmúlt évben megugrott a kertészetek forgalma is, ahol a balkonládába való virágok és a slágernövények mellett egyre több palánta és vetőmag fogy.

biokiskert 05

A növekvő érdeklődést megérezte a Biokiskert Kft. kereskedése és webáruháza is, ahol mindent megtalálhatunk, ami a biokertészkedéshez szükséges. A cégnek (is) köszönhetően már Magyarországon is elérhetők a valódi biodinamikus vetőmagok, a természetes növényvédelmi készítmények és a szakértő támogatás. Ebben segít a cég szakmai igazgatója, Székely Gyöngyvér, a biogazdálkodás egyik hazai úttörője. A Biokiskert tanfolyamokat indít, ismeretterjesztéssel, szaktanácsadással is foglalkozik, hogy a biokertészkedés iránt érdeklődő vásárlók sikeres biogazdálkodóvá váljanak.

biokiskert 01

Tapasztalataik szerint a leggyakrabban a kertes ház, a gyermekvállalás, vagy valamilyen betegség motiválja a hobbikertészt arra, hogy vegyszermentes termesztésre váltson. Aki megtermeli magának az első cserép bio mikrocsírát, és megtapasztalja a biotermesztés szépségeit, örömmel vág bele a zöldség palántázásba és állítja át kertjét az ökológiai gazdálkodásra. Mára több mint 50 ezer magyar háztartás foglalkozik biogazdálkodással.

Ugyanakkor a biogazdálkodásból származó termékek fogyasztását sokan még mindig a jómódú réteg luxusának tartják. Míg Magyarországon 0,5 százalék a bio élelmiszerek fogyasztásának aránya, addig Ausztriában 20 százalék fölötti, de még Szlovákiában is 5 százalék és Lengyelország is közelit ehhez az értékhez. Ezekben az országokban a biotermékek már elérhetők a középosztálynak is.

biokiskert 04

– Fontos lenne, hogy az embereket megfelelő információkkal lássuk el arról, milyen módszerekkel és milyen vegyszerek használatával termesztik a boltokban kapható zöldségeket és gyümölcsöket – hangsúlyozta Székely Gyöngyvér. Hozzátette: mára a bio nem egyenlő a túlárazott, kukacos, apró almával. Ha a kertünket átállítjuk biora, megismerjük a természet bonyolult szisztémáját és megtanuljuk a biokertészkedés alapjait, sikeres biokertész válhat belőlünk.

biokiskert 02

Az ökológiai növényvédelem nem tartalmaz vegyszereket, a biokertet természetes módszerekkel védi meg a kártevőktől és a betegségektől. A biokertész számos élő gombaölő vagy éppen rovarölő gombát, rovarölő bacilusokat, hasznos fonalférgeket, de petefürkészeket, ragadozó atkákat, sőt katicákat is vásárolhat. Fontos, hogy nemcsak a kiválasztott mag vagy palánta forrásának kell tisztának lennie, hanem annak a talajnak is, amelyikben az nevelkedni fog. A korábban kémiai növényvédőszerrel vagy mesterséges hozamfokozókkal kezelt talaj ellehetetleníti a biodinamikus elvek szerinti gazdálkodást.

 

Fotó: Biokiskert

 

Címkefelhő