Skip to main content

A jövő útja: a kisléptékű önellátás

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Alig enyhült valamelyest a koronavírus-járvány Európában, az orosz-ukrán háborús konfliktus hatására az egész kontinens került az élelmiszer- és energiaválság kutyaszorítójába. De hogyan segíthet magán ebben a helyzetben egy hétköznapi ember? Erre kínál néhány megoldást a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, akik szerint életvitelünkben a legfontosabb az önként vállalt egyszerűség, a felesleges fogyasztás kerülése. 

 

Egy egész állam területén elérni a teljes energia-függetlenséget, vagyis azt, hogy az ország lakossága és ipari, gazdasági szereplői csak az adott ország határain belülről szerezzék be forrásaikat szükségleteik biztosításához, rendkívüli kihívás. Ám kis önellátó közösségek egymással szimbiózisban élő hálózatán keresztül ez megvalósítható – véli a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége.

A 30 éve működő Krisna-völgy ökofalu az energiaerdőivel, a megújuló erőforrások használatával és erős közösségi összefogással élő példa arra, hogy az önellátás bizonyos mértékig lehetséges és kivitelezhető. Az itt élők évtizedek óta kutatják az önellátást, oktatják a biokertészet titkait, az „egyszerű életmód és emelkedett gondolkodás” elvét, vagyis az önkéntes egyszerűséget, ami a hívők véleménye szerint az emberiség előtt álló egyetlen út a jövőben.

A gazdasági fejlődés folyamatos hajszolása helyett a fenntarthatóságra, a természetközeli, környezetbarát életmódra koncentrálnak. A cél, hogy az emberek képesek legyenek vágyaikat, igényeiket közelíteni a valódi szükségleteikhez. A túlzott igények ugyanis kizárólag a fogyasztási szokásainkat növelték az elmúlt 60 évben. Mindez már legalább három évtizede fenntarthatatlan, mára pedig ott tartunk, hogy a jövőnket, maradék édesvizeinket, az utolsó oxigént adó erdőterületeket fogyasztjuk, vélekedik az egyház.

öko krisna 04

A somogyvámosi Krisna-völgyben található önellátó ökofalut a válság hazánk egyik lámpásává teszi az. Az egyszerű és környezetbarát életmód hatására az itt élő Krisna-hívők gyakorlatilag élhetővé tették a korábban lepusztult szántót és birkalegelőt, valamint a térségben visszafordították a természeti és gazdasági hanyatlást.

Harminc év alatt 400 ezer fát ültettek el a 286 hektáron. A Völgy téréségében 29-ről 125-ra növekedett a megfigyelhető madárfajok száma. A biodiverzitás felettébb magas a területén, ahol egy több mint ezer taxonnal (az élőlények egyazon kategóriába sorolt és közös gyűjtőnévvel ellátott csoportja) rendelkező arborétum terül el.

Krisna-völgy vízgazdálkodási rendszerét a csapadék minél nagyobb mértékű beszivárogtatására tervezték. A keletkező szennyvíz helyben, nádgyökérzónás tisztítóműben kerül feldolgozásra, a tisztított víz pedig energiaültetvényen hasznosul. A lehető legnagyobb a vízvisszatartás – a tetőre zúduló csapadékot egyre növekvő mértékben gyűjtik tározókban. Az öntözést a mélyfúrású kutakból és a lakóházak kerekeskutjaiból oldják meg. Alapvető a megújuló erőforrások használata. Napelemek, napkollektorok, szélkerék és más technológiák segítik a lakók életét, mindezek a termelésben is egyre nagyobb szerepet kapnak.

öko krisna 03

Krisna-völgy három évtizede lépett erre az ösvényre, ám még előtte is hosszú út áll, hogy elérje az teljes önellátás szintjét. Mégis kiváló példája annak, mennyire sokat számít az élhető jövő és az élővilág biodiverzitása szempontjából a megfelelő fásítás, erdőgazdálkodás, környezetgazdálkodás, és az ökológiai technikák használata.

Az ökológiai rendszereket összefüggésükben kell vizsgálni. A biológiai sokféleség a biztonságos élelmiszertermelés elmozdíthatatlan alapköve. Krisna-völgy létjogosultságát előtérbe helyezi, hogy az emberiség előtt álló ökológiai krízisek és próbatételek tized annyira érintik az itt élő lakosokat, mint egy átlagos nagyvárosi háztartást.

Mit tehetnek mindazok, akik nem egy ökofaluban élnek? Érdemes átnézniük a számláikat és a felhasznált energiaforrásokat, hogy megértsék, hol tudnak spórolni. A megújuló erőforrások, napelem, napkollektor, hőszivattyú, hővisszanyerő rendszerek használata egészen új perspektívát nyithat az önellátásban.

öko krisna 02

A konyhakert, a balkonkert, a közösségi kertben való, saját célra történő élelmiszertermelés megkezdése szintén időszerű. Ebben segítenek Krisna-völgy kertészeti tanfolyamai. Aki teheti, költözzön vidékre és kezdjen el termelni, tanácsolja az egyház. Az élelmiszerek tárolása, természetes tartósítása, feldolgozása, vidéken a vermelés, mint hűtési technika megismerése és bevezetése fontos része az önellátásnak.

Az esővíz gyűjtése és esővíztározó ciszternák ásása az aszályos időszakban a legfontosabb. Érdemes komplex energetikai rendszerekben gondolkodnunk, ajánlja a Krisna-tudatú Hívők Közössége, valamint átállnunk többféle energiát használó rendszerekre. Érdemes a gázhasználatot kiegészíteni elektromos és fatüzelésű tűzhellyel, kályhával. Ezzel együtt célszerű átgondolni a lakás/ház fűtésének szakaszolását. Otthonunk megfelelő hőszigetelése is elengedhetetlen. Életvitelünkben azonban a legfontosabb az önként vállalt egyszerűség, vagyis a felesleges fogyasztás kerülése. Akit mindez bővebben érdekel, szeptember 24-én (szombaton) részt vehet az egyház Rezsicsökkentő önellátás elnevezésű tanfolyamán.

 

Fotó: Krisna-tudatú Hívők Közössége

 

Címkefelhő