Skip to main content

Szeretettől Édes Főzősuli

| Sárréti Anita | Fitt és fenntartható

Egészségtudatos kampányt indított a Civilút Alapítvány a Sportos Cukorbetegek Egyesülete szakmai együttműködésével. Az oktató, online főzősuli segítséget nyújt a cukorbeteg gyermeket nevelő szülőknek és az egészséges életmódot követőknek. Vrábel Krisztina gasztrobloggerrel közösen bemutatják, hogyan készülnek azok az ételek, amelyeket cukorbeteg gyerekek és felnőttek is fogyaszthatnak.

 

A Szeretettől Édes Főzősuliban a Civilút Alapítvány bemutatja, hogy az egészséges táplálkozás lehet szerethető, az ételek könnyen beszerezhető alapanyagokból is gyorsan elkészíthetők. Ráadásul olyan egyszerűen, hogy akár még a gyermekek is segíthetnek a fogások megfőzésében. Éppen ezért kaptak szerepet a kicsik is a főzősuli egy-egy videójában.fozosuli 03Ma Magyarországon több százezer cukorbeteg ember él, és számuk sajnálatosan egyre növekszik. Vagyis a cukorbetegség közvetve vagy közvetlenül bárkit érinthet. Közös felelősségünk, hogy odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra, és erre megtanítsuk a gyermekeket is. Külön figyelmet fordít az alapítvány arra, hogy népszerű és a gyermekek által kedvelt ételeket is elkészítsenek egészséges formában, így például hamburgert, tortát, muffint és még sok más finomságot.

fozosuli 02

Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember nyújtott segítséget abban, hogy az ételek megfelelő arányban tartalmazzanak zöldségeket, gyümölcsöket és fehérjéket. A Főzősuli szakácsa, Vrábel Krisztina gasztroblogger, akinek szakértelme biztosíték arra, hogy az egészséges ételek finomak legyenek, így a család minden tagja kedvelje majd. A blogger ugyanis megmutatja, hogyan lehet egyszerre egészséges és finom az étel: kevesebb szénhidrát és semmi hozzáadott cukor, csak szeretet.

fozosuli 07

Vrábel Krisztina

Az érdeklődők megtudhatják azt is, hogyan állíthatják össze az úgynevezett okostányért, amelyen a különböző élelmiszercsoportok a megfelelő arányban szerepelnek. Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alappillére ugyanis, hogy a zöldségek, a gyümölcsök és a fehérjeforrások megfelelő arányban szerepeljenek az étrendünkben. A Szeretettől Édes Főzősuliban két különleges „alapanyagot” is használnak: az egyik az odafigyelés, hiszen odafigyeléssel, felelősségvállalással mindannyian sokat tehetünk saját és családunk, barátaink egészségéért. A másik hozzávaló a szeretet, hiszen a szeretettől lesz igazán ízletes egy étel.

fozosuli 05

A főzősuliba a Civilút Alapítvány meghívott családszervezeteket is, hogy közösen hívják fel a figyelmet a diabéteszre, illetve az egészséges életmód fontosságára. Mivel az egészséges táplálkozás alapjait a családban sajátíthatják el a gyerekek, fontos, hogy ehhez segítséget, ismereteket kapjanak a szülők.

A tíz videóban tíz családszervezet – a Sportos Cukorbetegek Egyesülete mellett az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, a Fiatal Családosok Klubja Egyesület, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány és a Szülők Háza Alapítvány – egy-egy képviselőjével közösen beszélik át az egészséges táplálkozás legfontosabb kérdéseit.

fozosuli 06

A Főzősuli videói heti rendszerességgel kerülnek fel a Civilút YouTube-csatornájára és Facebook-oldalára. A videókban bemutatott recepteket a regisztrációt követően hétről hétre elküldik e-mailben, amint az aktuális videót bemutatták médiafelületeiken.

 

Fotó: Civilút

 

 

Címkefelhő