A győztes steaksütő csak három fűszert használt
Sokaknak talán furcsa lehet, de a steaksütést egyre többen űzik sportként, versenyszerűen, egységes szabályrendszer alapján. Az Egyesült Államokból indult versenysorozathoz ma már a világ számos pontján csatlakozhatnak a steaksütők, évente több száz pontszerző versenyt rendeznek. Magyarországon a Füstös Nyúl Kupán gyűjthetnek pontokat a versenyzők – a hétvégén mi is ellátogattunk Dunaharasztiba egy ilyen viadalra, hogy megtudjuk, miként mérik össze tudásukat a grillezők.
Nagy a kontraszt: felettünk az M 0-s autópálya forgalma dübörög, alatta a Duna hömpölyög, a folyó partján viszont csöndes utcák húzódnak. Csak a Trezorra keresztelt autótároló és bemutatóterem környékén nagy a nyüzsgés már kora reggel, nem véletlenül: hússütő verseny kezdődik hamarosan.
Bár az időjárás nem túl kegyes a szervezőkhöz, hideg és esős idő fogadja a versenyzőket, sőt, a megáradt Duna is nyaldossa a Trezorhoz közelebb eső füves területet (még homokzsákokkal is készültek a szervezők), mindez azonban senkit nem tántorított: akad, aki Münchenből vagy Olaszországból autózott a VIII. Füstös Nyúl Kupa kedvéért a fővároshoz közeli településre. Hogy kell elképzelni egy steaksütő versenyt? Először is szükségesek egységes szabályok, és egy szervezet, ami a sorozatot felügyeli. A nemzetközi Steak Cookoff Association (SCA) célja a versenyszerű steaksütés, avagy a Steak Cookoff sportág építése. Az SCA (véletlen, fura egybeesés, de az úgynevezett újhullámos kávéval foglalkozó baristák tömörülésének ugyancsak SCA a rövidítése: Specialty Coffee Association) mind a versenycsapatoknak, mind a rendezvényszervezőknek segítséget nyújt egységes és érthető szabályok biztosításával az egyenlő versenyfeltételek megvalósításában.
A szabályok betartását biztosítja minden, az SCA által hitelesített versenyen az SCA kirendelt képviselője, azaz az SCA Representative (Rep), aki profi a nemzetközi steaksütési szabályok ismeretében, felügyeli a bírálás folyamatát és képviseli a résztvevők érdekeit a verseny végéig. Magyarországon a Füstös Nyúl Kupa keretén belül 2023 -ban 6 olyan versenyt (3 dupla steak) rendeztek meg, amit az SCA is hitelesített. Ennek következtében az esemény immár a nemzetközi SCA-bajnokságban pontszerző versenyek számít.Mint megtudjuk, a korábbi versenyekhez hasonlóan több padot helyeztek volna ki a szabadba, ám az időjárás, a várható szél miatt a szervezők nem kockáztattak, és a bemutatóteremben rendezték be a versenyközpontot. Ezt azonban ne úgy képzelje el az olvasó, mint egy belvárosi autószalont: az épület valaha üzemcsarnok volt, erre utalnak a ma is látható daruk, rámpák, létrák, illetve egyéb indusztriális elemek. Néhai funkciójából következik, hogy a mérete is közelít egy futballpályához. A csarnok jelentős részét jelenleg oldtimer autók foglalják el, dögösebbél dögösebb amerikai cirkálók és sportkocsik. Kell-e ennél adekvátabb helyszín egy – alapvetően amerikai eredetű – hússütőversenynek?Szűcs Róbert Lúciusz, a verseny egyik szervezője és a Picigurman alapító-tulajdonosa elmondja: a technikai hússütést egyesületi formában népszerűsítik, küldetésük, hogy a minőségi outdoor húsfogyasztás életérzését minél szélesebb körrel ismertessék meg. Céljuk továbbá, hogy az otthoni grillezők táborából mind többeket csábítsanak a versenyeken indulók közé. Ahogy Lúciusz fogalmaz: „a bádogdobozon túl is van élet”.
Szabó Benedek, a Füstös Nyúl Egyesület alapítója ehhez kapcsolódva leszögezi: a magyarországi steakversenyzés nem tarthatna ott, ahol, ha nem lennének a versenyt komolyan vevő versenyzők. Tehetségek már korábban is feltűntek, akik nemzetközi versenyeken képviselték Magyarországot.
Szűcs Róbert Lúciusz
Az egyesület tavaly három versenyt is rendezett, idén a Füstös Nyúl Kupa az első. Csak viszonyításképpen: Európában évente nagyjából negyven pontgyűjtő versenyre kerül sor, az Egyesült Államokban több százra, és akkor még nem beszéltünk Ausztráliáról vagy Új-Zélandról.
A versenyzők három számba nevezhettek: hamburger-, steak-, valamint BBQ-sütő versenyben. Sokan több kategóriában is megmérettetik magukat. A verseny kezdetén magyarul és a külföldiek kedvéért angolul ismertetik a szabályokat, majd az előzetesen húzott sorszámoknak megfelelően az indulók választhatnak az addig zsírpapírral letakart és spotlámpákkal megvilágított steakek közül. (A húsok Uruguayból érkeztek a Hús Specialista jóvoltából.)A versenyzők nem nyúlhatnak az asztalra kiterített, becsomagolt hússzeletekhez, de megkérhetik a bírókat, Szalavári Judit és Závodszky Attila SCA Repeket, hogy mutassák meg a kinézett húst közelebbről. Ha mégsem tetszik a választott hússzelet, visszahelyezik az asztalra, és a versenyző megtekinthet egy másikat. Az indulók két sorban válogathatnak két asztalról, majd asztalt cserélnek – így biztosítják a szervezők a teljes egyenlőséget.
Miután átvették a hússzeleteket, a Trezor melletti soron már felállított sátraikba igyekeznek, hogy hozzáfogjanak első körben a hamburgerek készítéséhez. A burgerek bírálata során figyelik, mennyire süti át a versenyző a húspogácsát, valamint pontozzák a kreativitást. Mindenkinek két bucit kellett készíteni, az egyik négyfelé vágva, a másik egészben kerül bele egy nagyjából 18 x 12 x 6 centiméter belméretű habdobozba, ami sorszámot kap. Így a bíráknak fogalmuk sincs, kinek a hamburgerét (steaket/oldalasát) kóstolják, ahogy a versenyzők sem tudják, ki ízleli remeküket.Bár kívülállók, mondjuk, a hamburger fanok minden bizonnyal a mennyországhoz hasonlítanák a feladatot, a két asztalnál helyet foglaló négy-négy bírónak egyáltalán nincs könnyű dolga: húsz versenyző hamburgerét kell megkóstolniuk a gyors egymásutánban érkező dobozokból, egy mindenkitől elzárt teremben.
Eközben a Trezorban gyülekező látogatókat számos program szórakoztatja. A hangár egyik oldalán a Jameson whisky kínál koktélokat és különböző erős italokat sokak nagy örömére, a szemközti oldalon a Fehér Nyúl sörfőzde standjánál kígyózik a sor. Mellette a Picigurmannál grillezéshez szükséges eszközöket, fűszereket lehet beszerezni, az Ozsvárt Kolbászműhelynél különböző ízesítésű, rendkívül különleges kolbászok kóstolhatók. A nagyszínpadon érdekes hentesbemutatón szórakozhat a közönség, továbbá a kovászos pizza készítésének rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket Muntyán Stella. Akinek valaha sikerült kóstolnia, fogja érteni, amikor azt mondjuk: mennyei pizzákat készít Stella.A hamburgerek sütését követik a steakek, A és B változatban – az elbírálás ugyanolyan metódus alapján zajlik, mint a burgerek esetében. A húsokat megjelenés, átsütöttség, textúra, íz és összhatás alapján pontozták 1-től 10-ig (az íz esetében 10,9-ig). Mindeközben a – több esetben házi készítésű – sütőkben puhulnak a hosszú sütést igénylő oldalasok is. A Just the meatnek nevezett kategóriában BBQ Beef Ribs vagy BBQ-marhaoldalas készítésére nyílik lehetőség, amelyeket végül úgy kell tálalni, hogy hat adag hús önállóan kerüljön a habdobozba, egy adag pedig külön, kreatívan tálalva avagy díszítve.A szemerkélő eső és a kellemetlen szél sem tántorítja el az érdeklődőket, több száza töltik meg a Trezor körüli teret. A meghívás alapján kitelepült food truckok alig győzik teljesíteni a rendeléseket. Száll a füst, izzanak a rácsok, Pazar a hangulat.
A különböző kategóriák győzteseire estig kell várni. A legérdekesebb az, hogy amíg az élen végző versenyző meg nem hallja a versenyétel leadásakor kapott sorszámát, lényegében nincs a csarnokban, aki tudná, valójában kinek sikerült a legjobban a viadal.Az összetett versenyt (Grand Champion) a Székesfehérvárról érkező Lencsés Zoltán nyeri, aki Steak A kategóriában a 2., Steak B kategóriában 1. helyet ért el, így ‒ a kiírt díjak mellett ‒ elnyerte a jogot, hogy részt vegyen a jövő márciusi, amerikai világbajnokságon. Sok eseményen részt vett már segítőként, többek között a világbajnokságon is, de egyéniben ez volt számára az első alkalom.
Mostani indulását rengeteg gyakorlás előzte meg, közli a győztes, de ez a kiváló eredmény őt is meglepte, teszi hozzá. Kifejti azt is: általában nagyon sok múlik a hús minőségén, de a Füstös Nyúl Kupán, mint mindig, most is minden versenyző kiemelkedő minőségű húsokat kapott. Érdekes, de csak három fűszert használt.
Lencsés Zoltán, Szűcs Róbert Lúciusz és Szabó Benedek (b-j)
Az egyes versenykategóriák nyertesei:
Steak A: Turanitz Gergely
Steak B: Lencsés Zoltán
BBQ-marhaoldalas: Sütő Tamás
Hamburger: Erdei Attila
Rendkívül szimpatikus a Rookie Cook Award – amely a verseny szervezőitől független kezdeményezés. Az elismerést minden magyarországi SCA-versenyen kiosztják, és az a versenyző kapja, aki a steak kategóriában első alkalommal induló magyar versenyzők közül a legeredményesebb. A 3 éve alapított díj egész pontosan azt jelenti, hogy Zavodszky Attila és felesége állja a nyertes helyett a nevezési díjat a következő magyarországi SCA-versenyen dupla steak kategóriában.
Értelemszerűen az elismerést szintén Lencsés Zoltán kapta, akit – mint azt megtuduk – már regisztráltak is a következő, november 8-i hazai SCA-versenyre.