Téli séták, ünnepi menük, különleges bejglik
Közeleg a karácsony, amit az is jelez, hogy már ég az első gyertya az adventi koszorún. Sok családban kezdenek gondolkodni, mi legyen a karácsonyi menü, egyáltalán hol ünnepeljenek? Változtassanak-e a régi szokásokon, és beüljenek egy elegáns étterembe, esetleg rendeljenek karácsonyi fogásokat? Bajlódjanak-e a bejgli és más édességek megsütésével, vagy bízzák a profikra? Elutazzon-e a család az ünnepekre, és ha igen, hová? Összeállításunk segíthet a kérdések megválaszolásában.
A visszaszámlálás bizony elindult, közeleg a karácsony. A téli szünet teljes idejére kiváló úti cél lehet Tata, mert programokkal, finomságokkal és megannyi élménnyel teli kirándulást lehet tervezni a városba és környékére. Bár a téli táj, a hófödte hegyek látványa talán olyan kívánságok, amelyek a klímaváltozás miatt valószínűleg idén sem teljesülhetnek, de a családdal eltöltött élményekben gazdag idő és egy kellemes ebéd a tatai Öreg-tó partján bárki számára elérhető. Tökéletes helyszín a Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényház, ahol biztosított a természet közelsége és a finom falatok egyaránt.A Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényház egységeit Tatán, az Öreg tó partján, régi malmokban alakították ki. Nevét is a malmok után kapta; a műemlékek a tóparti sétány nevezetességei. Az épületkomplexum ódon és a modern házassága, ötvözete a hagyományőrzésnek és korszerűségnek. Csodás a miliő kültéren és a belső terekben egyaránt.
Segítve az ünnepi ráhangolódást, már december 1-től karácsonyi ízekben lesz gazdag Séf ajánlatuk, ami elérhető lesz egészen december végéig. Szombatonként a Malom és Kacsa teraszain termelői piac is várja a vendégeket, helyi kézműves falatokkal és ajándékötletekkel.
Decemberi Séf ajánlat:
• Tatár beeftseak, savanyított lila hagyma, mustármag – 3590,-
• Meleg szilvakrémleves – 2190,-
• Tépett szarvassült, túrós burgonyafánk, áfonya –5490,-
• Hamis töltött káposzta, tejfölhab, füstölt kolbász – 4790,-
• Újragondolt zserbó desszert, csokoládé gömb, barack coulis – 2490,-
A Bisztró feltti szállás – a Lilik 1 és Lilik 2 nevű apartmanok – tágas (80 m²) terekkel, jól felszerelten és lenyűgöző kilátással várják a vendégeket. Az étterem és a szállás kutyabarát, így a család négylábú kedvencét sem kell otthon hagyni. Családi vagy céges programok megrendezéséhez ugyancsak ideális helyszín a Malom és Kacsa: 3 tágas rendezvényterem és 2 nagyméretű terasz szolgál a nagyobb események lebonyolítására. Ezzel is a választás lehetőségét kínálja a vendéglátóhely, hiszen biztosított a meghitt családi, baráti hangulat, valamint a pazar tóra néző panoráma.
Kisebb vagy nagyobb számú vendégsereg ellátására egyaránt felkészültek, a magas színvonalú technikai felszereltség is biztosított. (A helyszín alkalmas évzáró események; év közben pedig vállalati tréningek, konferenciák, csapatépítések, családi események megrendezésére.)
Cím: 2890 Tata, Tópart utca 19.
Telefon (asztalfoglalás): +36 20 321 4664
Telefon (rendezvények): +36 20 356 6275
Szállásfoglalás:
Web: www.malomeskacsa.hu
Lelassulás és gyermekparadicsom a Tisza-tónál
Az ünnepi hangulat és a természet közelségének találkozásából egészen különleges élmény született a Tisza-tó partján a Sulyom Tájétteremben, amelynek unikális szolgáltatásai még varázslatosabbá avatják az adventi miliőt. Az étterem karácsonyi dekorációba öltözött, a vezetés pedig kiemelt figyelemmel fordul a legkisebbek felé – a Sulyom Tájétterem különleges tematikus programokkal várja ezekben a hetekben a gyermekes családokat.Mikulás Porta nyílt az étteremben, ahol a Sarudi Mikulás várja – előzetes időpontfoglalás után – a gyerekeket. Az Aprók Konyhájában a kicsik mézeskalácsot is készíthetnek. A Sulyom Kulináris Műhely tematikus gyerekfoglalkoztató gasztronómiai programja hétvégén délelőttönként várja a gyerekeket és szüleiket.
Amíg a gyermekek önfeledten játszanak, a felnőttek kiadós sétát tehetnek a téli színekbe öltözött Tisza-tó partján, ami – az alacsony vízszintnek köszönhetően – most feltárja titkait, miközben vízimadarak ezreiben gyönyörködhetnek az Alföldre látogatók.Az élményekhez és az ünnepi hangulathoz illeszkedve készült el a Sulyom téli étlapja és ünnepi ajánlata. A régió „ételstílus-teremtő” bisztrója egyedülálló ételkínálatával és meghitt légkörével tökéletes választás lehet mindazoknak, akik a hagyományok és a modern konyha harmóniáját keresik. Az ünnepi ajánlatukban a tradíció és az innováció találkozik, amelyben a térség ízeit helyezik a középpontba.
A karácsonyi ajánlat központi eleme nem is lehet más, mint a tiszai halászlé alapján készülő sarudi halászlé, amely régi recept alapján készül és a tradicionális készítési mód betartásával tiszteleg az étterem a térség hagyományai előtt. Igazi Tisza-tavi halászlé. Forrón. Ízletesen. Szeretettel.A másik kiemelkedő fogás a sarudi gyöngyöző zseLÉ, ami a Sulyom házi kocsonyája, amivel felidézi a téli disznóvágások hangulatát. Ez a különleges előétel bemutatja, mit gondol a Sulyom a tradíciókról és régiós értékek bemutatásáról. Az ünnepi ételek sorából nem maradhat ki a Sulyom hullámos töltött káposztája sem, ami az étterem egyik büszkesége. Ez a töltött káposzta annyiban különbözik a hagyományostól, hogy kelkáposztába töltve készül, savanyúkáposzta-ágyon. Mikk Szabolcs séf új séfajánlattal is köszönti a vendégeket.A Sulyom Tájétterem (amely a Dining Guide TOP 100 listáján a 92.) különleges élményt kínál azzal, hogy a Slow Living-mozgalom helyi képviselőjeként minőségi (ha lehet térségi) alapanyagokra, a népi hagyományokra és a fenntartható konyhára helyezi a hangsúlyt. Az étterem elhivatott a Tisza-tavi térség gasztronómiai örökségének megőrzésében, miközben folyamatosan kísérletezik is. Ennek ízletes bizonyítéka a Sulyomisu, a Tisza-tó egyetlen olyan desszertje, ami a Tisza-tavi bio sulyom felhasználásával készül.
Az ünnepek alatt a vendégek nem csak az ízletes ételek miatt érkeznek ide: a téli Tisza-tó különleges világa, a meleg és meghitt belső tér, a személyzet figyelme mind hozzájárul a tökéletes ünnepi élményhez. A Sulyom Tájétterem nem csupán egy étterem, hanem „lelassuló hely”, ahol az ízek, a természet és az ünnep hangulata egybefonódnak, s különleges élménnyé avatják a Tisza-tavi kirándulást. Az itt töltött idő garantáltan emlékezetes lesz mindazok számára, akik ellátogatnak a tó partjára, és felfedezik a téli Tisza-tó szépségét, illetve felfedezik a Sulyom ízeit.A Sulyom Tájétterem ajándékutalványokat is kínál azoknak, akik személyes gasztronómiai élményt szeretnének ajándékozni szeretteiknek. Az étterem vállalja céges évzáró vacsorák és családi karácsonyi rendezvények lebonyolítását is.
Cím: 3386 Sarud, Kossuth út 2.
Telefon: +36 70 5912 712
Email:
Web: www.sulyom.hu
MÁK – ahol az ünnep ízei életre kelnek
Ünnepi gasztronómiai kalandok várják a vendégeket a budapesti, Michelin-kalauz által ajánlott MÁK restaurantban. Az év végi időszakot különleges eseményekkel teszik emlékezetessé, hogy minden vendég számára felejthetetlen élményt nyújthassanak. Mottójuk: MÁK – ahol az ünnep ízei életre kelnek.
Rögtön a hónap elején egy fantasztikus, úgynevezett négykezes vacsorára kerül sor: a MÁK legendás séfje, Mizsei János, és a hosszúhetényi Hosszú Tányér séfje, Horváth Attila részvételével. A hatfogásos menüben olyan különlegességeket kínálnak, mint a füstölt répa bodzával, vagy a Zichy-farmról származó wagyu marha, cékla és napraforgómag kombinációjával. A MÁK x Hosszú Tányér program időpontja: december 5-e, amelyre a IDE kattintva tud asztalt foglalni.
A vendéglátóhelyen Miklós napján visszatér az ebédidős nyitvatartás: limitált ideig ismét ebédmenüvel is vár az étterem, ami MÁKlunch név alatt érhető el. Azon túl, hogy a MÁK rajongótábora újra élvezheti az étterem különleges ebédmenüjét, tökéletes választás lehet barátokkal, családdal vagy akár ajándéknak is. IDE kattintva tud asztalt foglalni.
December 27-én és 28-án előszilveszterre várják a kulináris örömökre vágyókat a MÁK-ban, amelynek keretében 5 fogásos ünnepi degusztációs menüt kóstolhatnak az ínyencek. A menü a 2024-es szilveszteri és a 2025-ös új menü előfutára. Az est során a füstölt répa, a magyar szarvasgomba és a szarvas, mák, szilva harmóniája csalogat. Az előszilveszterre IDE kattintva foglalhat asztalt.
„Zárja az évet felejthetetlen szilveszteri vacsorával!”, szól az étterem felhívása. Az este során olyan pezsgőkkel és borokkal párosított menü várja a vendégeket, amely garantáltan emlékezetes élményt nyújt. A MÁK Szilveszter programra IDE kattintva tud jelentkezni.
Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc utca 4.
Telefon: +36 20 926 7837
Email:
Web: www.mak.hu/hu
Ízletes falatok erdei sétával
December beköszöntével a szarvasi a friss Bib Gourmand-díjas Újváros Bisztró is ünnepi hangulatba vált, és felfrissíti állandó étlapját, hogy a téli szezon kiváló alapanyagaival és ízeivel lepjék meg a vendégeket. Az új ételek között hagyományosabb fogásokat is találhatnak, amelyek az ünnepi időszak hangulatához illeszkednek. Az Újváros Bisztrónál hiszik, hogy a hideg hónapok is tele vannak izgalmas gasztronómiai lehetőségekkel, amelyeket örömmel osztanak meg vendégeikkel.Az advent heteiben, a már nagy népszerűségnek örvendő ebéd menü továbbra is különleges figyelmet kap. Az elkövetkező hetekben karácsonyi hangulatú fogásokkal várják, hogy az ünnepi készülődés közben is jusson idő egy kis pihenésre, feltöltődésre és finom ízek élvezetére.
Érdemes az év utolsó hónapjában is figyelemmel kísérni állandó kínálatukat és heti menüiket, mivel folyamatosan új és újabb ünnepi ízekkel készülnek, hogy még emlékezetesebbé tegyék az év végi időszakot. „Ha karácsony után jól esne kiszakadni az otthoni ízek világából, látogasson el hozzánk!” – invitál az étterem. A bisztró ugyanis védett mocsári ciprusok által övezett környezetben található, amely ideális helyszín egy kellemes sétára, majd egy jóízű ebédre vagy vacsorára. Az ünnepi varázst az asztalra is elhozzák, hogy a vendégnek már csak az élményeket kelljen befogadniuk.Szilveszter napján hagyományos ízekkel zárják az évet. Ebéd menüjükben olyan klasszikus fogásokat lehet megkóstolni, mint a frankfurti leves vagy a malaccsülök, amelyek remekül illenek az év utolsó napjának hangulatához. Mindezt elérhető áron, hogy mindenki számára különleges élmény lehessen.
Decemberben minden adott ahhoz, hogy az ünnepi rohanás közben is jusson idő megállni és élvezni az évszak szépségeit. Az Újváros Bisztró csapata készen áll, és gondoskodik arról, hogy a pihenés és a kulináris élmények kéz a kézben járjanak.
Cím: 5540 Szarvas, Arborétum utca 2.
Telefon: +36 20 440 4444
Email:
Web: www.ujvaros-bisztro.hu
A Mandragóra finomságaival garantált a siker!
A budai Mandragóránál évek óta készülnek klasszikus és különleges, otthon egyszerűen befejezhető, friss karácsonyi ételekkel, hogy bárki lenyűgözhesse családtagjait, rokonait, vendégeit, miközben megkönnyítik a szentestére való készülődést is. Ételeiket december 23-án lehet átvenni az étteremben, sőt, akár házhoz is szállítják díszcsomagolásban.Annak érdekében, hogy az ételeket a lehető legmagasabb minőségben lehessen felszolgálni, minden esetben el kell végezni otthon egy-egy egyszerű befejező műveletet. Ahhoz, hogy senkin se tudjon kifogni az elkészítés, a Mandragóra bombabiztos leírásokkal készült.
SIPOS ANDRÁS SÉF FOGÁSAI:
• Ponty halászlé, gyufatészta (0,5l , 12 dkg pontyfilével)
A halászlén sokáig kísérletezett az étterem, míg végül kialakult a saját stílusuk. Nagyon tiszta és koncentrált ízű léhez adagonként több mint 40 dkg halat használnak fel. az ünnep ékessége prémium minőségű, hazai tenyésztésű akasztói szikipontyból készül. A hal húsa alacsony zsírtartalmú, nagyon tiszta ízű.
• Kacsamáj paté (~15 dkg)
Az étterem egyik signature fogása, ami nélkül nem készülhet étlap. A selymesen lágy, csodálatosan krémes kacsamájpástétomot kis üvegekbe csomagolják, hogy hosszan friss maradjon.
• Malackocsonya
Szalonkocsonyát készítenek a könnyű fogyaszthatóság érdekében. A húst lefejtik a csontokról és terrine-t készítenek belőle, majd így dermesztik ki a kocsonyát.
• Töltött káposzta mangalicából
A savanyú káposztát jól bevált helyről, Kárpáti Renáta vecsési őstermelőtől vásárolják. A mangalicát Kovács Tamás válogatja az étteremnek, aki sokáig a Szomor Farm húsüzemének vezetője volt és jól ismeri a hazai mangalicatenyésztőket. Klasszikus recept szerint készül az étel, ami biztos, hogy a család kedvence lesz!
• Egészben sült pecsenyekacsa, jus (3–4 főnek)
Az ünnepi asztal igazi ékköve egy tökéletesen elkészített kacsasült. Az ételt a Mandragóránál úgy készítik elő, hogy már csak a befejező mozzanatokat kelljen elvégezni otthon, amit ráadásul pontos instrukciókkal tesznek bombabiztossá. Így garantálják, hogy fantasztikus, frissen sült étel élményében lesz része a családnak. A nyers kacsa súlya 2,9–3,2 kg.• Kacsamájjal, aszalt szilvával töltött pulya bacon fonatban (~80 dkg, 3–4 főnek)
Családi receptjüket egy kicsit felturbózta Sipos András séf: a pulykasültet klasszikus fonással baconbe tekeri, így garantáltan szaftos marad a hús. Otthon már csak a sütőbe kell tenni és csodálatos eredmény vár az ünneplőkre.
Köretek:
• Lilahagymás burgonyasaláta (~1,2 kg, 3–4 főnek)
• Párolt lilakáposzta (~80 dkg, 3–4 főnek)
• Héjában sült burgonya, rozmaring (~1,2 kg, 3–4 főnek)
• Marokkói édesburgonya-saláta, csicseriborsó, gránátalma (~1 kg, 3–4 főnek)
CZOMPA FANNY CUKRÁSZ KARÁCSONYI DESSZERTJEI:
• Aranygaluska, vanília sodó (2 főnek)
• Mákos guba, vanília sodó (2 főnek)
• Zserbó (50 dkg)
Cím: 1027 Budapest, Kacsa utca 22.
Telefon: +36 20 532 8993; +36 1 202 21 65
Email:
Web: www.mandragorabudapest.hu
Édes karácsony Bergmann módra
Nincs karácsony édes finomságok nélkül! A Balaton északi partjának impozáns és gazdag történetű cukrászdája, a balatonfüredi Bergmann Cukrászda mindig különleges finomságokkal kényezteti vendégeit az ünnepi időszakban. A tradicionális karácsonyi finomság, a bejgli, négy ízben kapható: diós, mákos, narancsos-csokoládés és szilvalekváros-marcipános.A bejglik mellett olyan további különlegességek is várják a vendégeket, mint a cukrozott gyümölcsökkel, mazsolával, mandulával és rummal, kívül-belül csokoládéval megbolondított gyümölcskenyér.A marcipánrajongók minden bizonnyal nehezen választanak majd a német eredetű stollen, a betlehemi mandulamarcipán-szelet és a három királyok közül.A hagyományosabb falatok kedvelőinek a szilvalekváros zserbó, az édes- és sós teasütemények vagy a mandulával borított gyümölcskenyér fokozhatja az együtt töltött családi napok miliőjét, illetve felidézhetik a nagyi süteményeinek érzését.Bár nem karácsonyi sütemény, de a Bergmann híres krémese télen-nyáron várja a vendégeket, és ha esetleg már túl sok lenne az ünnepi édességekből, kiváló választást jelenthet az évtizedek óta változatlan, messze földön ismert finomság gesztenyés változata.
Cím: 8230 Balatonfüred
Petőfi Sándor utca 64.
Tel: +36 20 326 3914; +36 87 341 087
Web: www.bergmanncukraszda.hu
Ahol a pék specialitása a bejgli
Idén júliusban nyitott meg a Panderas pékség, amelynek életében az ünnepi szezon eddigi működésük megkoronázását jelenti. A kézműves pékség hosszú éréssel készült termékeket készít helyben, így kínálatukban megtalálhatók a kovászos kenyerek, sós és édes péksütemények. Termékeiket friss, minőségi alapanyagokból, adalékanyagok nélkül, magasfokú szakmai elhivatottsággal készítik. Legtöbb péksüteményük az omlós, puha leveles tésztájukkal készül, amely talán a leghitelesebb mutatója a pék szakmai tudásának. Szemtelenül sok vajjal, a hosszú éréshez szükséges, egynapos pihentetési idővel, és még több alázattal készül a tészta.
Mitru András, "Bandi"
A Panderas Mitru András mesterpék szerelemgyermeke. Szakmai elhivatottsága és alázata meghatározza és inspirálja a pékség működését. Alapítótársa Schenkerik András vállalkozói tapasztalatának, és emberközpontú vállalatirányítási szaktudásának köszönhetően garantált, hogy András szaktudásának gyümölcse könnyen értelmezhető, szeretnivaló formában kerüljön a vendégek elé.Mitru András egyik specialitása a bejgli. A Panderas kínálata idén mákos-, diós-, és gesztenyés bejgliből áll. A tészta – mint minden tészta a házban – hosszú éréses eljárással készül, aminek következtében egy könnyen emészthető, puha, omlós terméket kapunk. A töltelékekben saját fűszerkeverékük mellett citrusos ízjegyek is feltűnnek, de olyan hagyománytisztelő alapanyagokat is használnak, mint a szilvalekvár. Az édesség tésztája zsírral és tejmentesen készül, így a bejgli laktózérzékeny vásárlók számára is tökéletes.
Ezek a finomságok előrendelésre készülnek. Rendelést leadni december 20-ig lehet, az átvételre még december 23-án este is lesz lehetőség! Összehasonlítva az aktuálisan várható kézműves árakkal, a Panderas tekercsek árai is kedvezőek: a mákos 3 300, a diós 3 600, a gesztenyés pedig 3 900 forintba kerül.A téli szezon új szereplője a málnás briós, amely november végén debütált, és hamar a pékség vendégeink kedvence lett. A termék vegán, így a tej-, és tojásérzékenységgel érkezők is gond nélkül fogyaszthatják. Az egyszerű, de nagyszerű, puha kelt tésztát briós alakúra formázzák és bőségesen töltik házi málnakrémmel.Ugyan a nyitás óta kapható, de a narancsos-kardamomos bulle igazi karácsonyi hangulatú finomság, hiszen a kardamomnál kevés elegánsabb karácsonyi fűszert lehet elképzelni. A klasszikus kardamomos kelt tészta narancshéjjal egészül ki, töltelékként pedig házi narancskrém kerül a péksüteménybe. A narancsos-kardamomos bulle Bandi, a pék saját alkotása.
Cím: 1155 Budapest, Kolozsvár utca 51.
Web: www.facebook.com/panderaspekseg
Email:
Fotó: Malom és Kacsa; MÁK; Újváros Bisztró; Mandragóra; Bergmann; Panderas - Paula Arguello